Aktualno, Nekategorizirano

Brošure o Zagorki i Tesli za osobe s intelektualnim poteškoćama

Javna promocija lako razumljivih brošura o Mariji Jurić Zagorki i Nikoli Tesli, koje su nastale u okviru projekta prilagodbe sadržaja osobama s intelektualnim poteškoćama, održana je u petak u Zagrebu.

Izvođač projekta “Lako i razumljivo – Zagorka i Tesla” je Udruga za samozastupanje. Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija, u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla gdje je promocija i održana te Centrom za ženske studije.

Te dvije stručne ustanove dostavile su tekstove o dvoje hrvatskih velikana Udruzi za samozastupanje, čiji su ga članovi prilagođavali lako razumljivom obliku.

Knjige su rađene za sve osobe koji maju potrebu za lakše razumljivim knjigama i rad na njima je naše pozitivno iskustvo, kazao je Damjan Janjušević iz Udruge za samozastupanje i dodao da u Hrvatskoj ima premalo takvih izdanja.

Sve naše osobe imaju pravo i želju upoznati se s dostignućima naših ljudi koja su mijenjala svijet, dodao je i zahvalio svima sudionicima te najavio nova izdanja.

Iz Ministarstva kulture i medija poručili su da će i dalje podržavati izdanja koja teže uključivosti, a iz Centra za ženske studije da ostaju partneri na sličnim izdanjima.

Puno toga sam naučila u radu na ovim brošurama, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke i dalje ćemo raditi na podizanju pristupačnosti sadržaja za osobe s invaliditetom, kazala je voditeljica Memorijalnog stana Centra za ženske studije Ana Zbiljski i dodala da je tom suradnjom dosta naučila.

Senada Halilčević iz Udruge za samozastupanje, koja je radila na prilagodbi teksta, rekla je da su osobe o kojima su radili na brošurama mijenjale svijet i da svi imaju pravo znati o njima.

Tesla je izumio puno toga što promijenio svijet, trebamo omogućiti osobama s intelektualnim teškoćama da i one mijenjaju svoj svijet, istaknula je.

Snježana Kanjir iz Udruge navela je kako je naučila da je Tesla izumio struju. Brošure imaju lijepi tekst i slike i sve je jasno, dodala je.

Ilustrator Igor Čabraja također je rekao da je dosta naučio jer i ilustracije i tekst trebaju prilagodbe lako razumljivim oblicima sadržaja. (Hina)