Aktivizam, Nekategorizirano

Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma

radionica_crInterkulturna dimenzija obrazovanja na putu do punog kulturnog pluralizma jedan je od praktičnih izazova u svakodnevnom životu našeg društva, pa tako i radu odgojno-obrazovnih ustanova. Ona nije jednosmjerna niti isključivo humanitarna aktivnost pomoći, već omogućava kvalitetno obrazovanje i pristup javnim dobrima za sve uključene čime direktno doprinosi demokratizaciji društva.

Radionicu Interkulturalnost u obrazovanju organiziramo u sklopu događanja “Od demokracije u školi do demokracije u društvu: Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma”, 30. svibnja 2017., od 14 do 17.30 sati u prostorijama Roda, Jurja Žerjavića 10.

– Da se ne lažemo, to u praksi naših ustanova nije jednostavno postići i zato vas pozivamo na ovu radionicu, dijelimo s vama primjere koji toj promjeni mogu doprinijeti, a u diskusijama otvaramo prostor za nedoumice i prijedloge. Radionica se temelji na dosadašnjem iskustvu rada Centra za mirovne studije, brojnih partnera i suradnika. Predstavljamo nekoliko primjera za interkulturno učenje: Migrantski glas u školama, prezentacija Društva Afrikanaca Hrvatske, rad s romskom zajednicom pučkog otvorenog učilišta Korak po Korak, Kulturnu i duhovnu baštinu zavičaja – projekt Nansen Dijalog Centra iz Osijeka, Zadrugu za interkulturnu suradnju Okus doma.

Osim onog što nas dijeli, razgovarati ćemo i onom što povezuje naše kulture, a najvažnije kako pomoći slabijima, nezastupljenima i graditi ravnopravno i solidarno društvo – od učionice, preko zbor-nice do zajednice i društva. Kako u školama napraviti iskorak predložiti će nam dr. sc. Marija Bartulović.

Radionica je namijenjena nastavnicama, socijalnim radnicima, interkulturnim medijatorima i drugim zainteresirana koji na bilo koji način rade s manjinskim skupinama ili izbjeglicama u odgojno obrazovnom sustavu ili u okviru neformalnih obrazovnih programa.

Molimo vas da se prijavite do 29. svibnja na prijave@cms.hr – ističu u Centru za mirovne studije.