Nekategorizirano, Stajališta

Centar za kulturu dijaloga započeo provedbu projekta uključivanja azilanata u hrvatsko društvo

Centar za kulturu dijaloga predstavio je u četvrtak projekt “Novi susjedi – Uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo”, koji će trajati tri godine, vrijedan je 14 milijuna kuna, a uključit će 200 azilanata.

Direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić-Meškić rekla je na konferenciji za novinare da je projekt sufinanciran iz Fonda za azil, migraciju i integraciju (AMI fond) kojim upravlja MUP, a dijelom se financira i iz proračuna. Partner projekta je Islamska zajednica koja u Hrvatskoj uspješno djeluje već stotinu godina.

Kadić-Meškić je najavio da će projekt trajati 36 mjesecia odnosno se na 200 osoba kojima će se pomagati nakon napuštanja skloništa za azilante, kao što je hotel Porin u Zagrebu. Cilj da da se doista postigne integracija osoba kojima je država dala zaštitu.

Prva aktivnost je izravan rad s osobama, što uključuje i mobilne timove koji će djelovati u različitim dijelovima zemlje. Oni će osigurati pomoć, od administrativnih savjeta do pomoći u pronalasku smještaja i posla.

Drugi dio projekta je senzibilizacija lokalnog stanovništva, a treći medijska kampanja i poticanje fer i korektnog izvještavanja o azilantima.

“Islamska zajednica u Hrvatskoj je prepoznata, čak i u svijetu, upravo zbog politike integracije”, rekao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović. To je potvrđeno u ratu i miru, kaže Hasanović dodajući da niti jedan njihov član nije otišao ratovati bilo gdje u svijetu.

Predstavnik Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, državni tajnik Žarko Katić izrazio je zadovoljstvo suradnjom, rekavši kako je inkluzija i integracija osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom njihov zajednički cilj. (Hina)