Nekategorizirano, Svijet

Češka više ne želi biti "europska kanta za smeće"

P-H20160223000453Češka će tražiti od Europske unije da zabrani prodaju hrane lošije kvalitete u zemljama istočne Europe koja tamo dolazi pod istim nazivom brenda pod kojim se na zapadu prodaje kvalitetnija hrana, izjavio je češki ministar poljoprivrede.
Češka će se tako pridružiti Slovačkoj i Mađarskoj, koje također kažu da multinacionalne tvrtke za hranu prodaju proizvode lošije kvalitete na siromašnijem istočnom tržištu.
“Mi smo zapravo europska kanta za smeće…”, rekao je ministar poljoprivrede Marian Jurecka.
Češke udruge potrošača već se dugo žale na hranu lošije kvalitete koju prodaju velike kompanije. Međutim, nisu mogli ništa učiniti jer je takva prodaja legalna u EU-u sve dok su na omotu prehrambenog proizvoda navedeni svi sastojci.
Jurecka je rekao da je zatražio studiju o kvaliteti hrane koja bi trebala biti završena do lipnja. Ti podaci će zajedno s onima iz Slovačke i drugih zemalja biti iskorišteni za traženje promjena pravila EU-a. Osim hrane, bit će uključeni i drugi proizvodi, poput deterdženta.

“Naš glavni cilj je promijeniti zakone EU-a tako da ako proizvod ima istog proizvođača, isti omot s istim fontom i na prvi pogled je to isti proizvod, onda mora imati i iste sastojke”, kazao je on za Reuters ne navodeći primjere.

Godine 2015. Sveučilište kemije i tehnologije provelo je test koji je pokazao da instant kava, jogurt, margarin i dio prerađenih mesnih proizvoda koji se prodaju u Češkoj imaju drukčije sastojke.
“Ako postoji jedinstveno tržište, onda imajmo isti pristup istoj kvaliteti proizvoda za sve potrošače”, pozvao je Jurecka.
Tvrtke tvrde da se prilagođavaju lokalnim ukusima. Jurecka je odbacio taj argument podsjetivši da su sve zemlje srednje Europe bile dio istog carstva.
“Mislim da Česi i Austrijanci nemaju tako različite ukuse”, kazao je. “Kada pogledate naš meni, zahvaljujući Austro-Ugarskoj stvarno imamo slične ukuse”. (Hina)