Nekategorizirano, Svijet

UN: "Fašistička retorika" u porastu i u SAD-u i u Europi

Na slici UN-ov povjerenik za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Husein, na slici: EPA/MARTIAL TREZZINI
Na slici UN-ov povjerenik za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Husein, na slici: EPA/MARTIAL TREZZINI

Standardi zaštite ljudskih prava širom svijeta pod neviđenim su pritiskom, priopćio je UN u četvrtak, upozorivši da “fašistička retorika” postaje opće mjesto i u Europi i u Sjedinjenim Državama.
Govoreći uoči Međunarodnog dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca, UN-ov povjerenik za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Husein zatražio je od ljudi širom svijeta da ustanu protiv opasne erozije zaštite ljudskih prava.

“Godina 2016. bila je katastrofalna godina kada se radi o ljudskim pravima širom svijeta”, kazao je Zeid u priopćenju, upozorivši da će na kraju svi imati štetu “ako rastuća erozija pomno izgrađenog sustava ljudskih prava i vladavine prava dobije zamah.”

Međunarodni standardi zaštite ljudskih prava, rekao je, su pod “neviđenim pritiskom”.
Naglasio je da mnogi čelnici nisu učinkovito niti iskreno reagirali na takve probleme što je potaklo iskorištavanje strahova ljudi, sijanje dezinformacija i podjela i davanje obećanja koja se ne mogu ispuniti.

“U nekim dijelovima Europe kao i u Sjedinjenim Državama retorika protiv stranaca puna neobuzdane kritike i mržnje, širi se do zastrašujućih razmjera i sve ju se manje osporava”, upozorio je Zeid. “Fašistička retorika nije više ograničena na tajno podzemlje fašista.. ona je postala dio normalnog dnevnog diskursa”.

Zeid, koji bi u subotu trebao pokrenuti kampanju pod nazivom “Ustani danas za nečija prava” od svih je zatražio da “odbace nasilje i mržnju koji prijete današnjem svijetu”.
U današnje vrijeme brzih promjena “vrijednosti koje podupiru mir širom svijeta su prevažne da bi se ostavile samo međunarodnim institucijama i vladama”, zaključio je.