Aktualno, Nekategorizirano

Dan sjećanja na ustaške zločine u Glini

Na mjestu nekadašnjeg Spomen doma
Na mjestu nekadašnjeg Spomen doma

Na 75. godišnjicu ustaških zločina u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Glini, Srpsko narodno vijeće odat će pijetet ubijenim Srbima iz Gline i sela nekadašnjeg kotara Vrginmost – Čemernice, Topuskog, Pješćanice, Crevarske Strane, Batine Kose, Bukovice i Trepče, pišu Novosti.

Komemorativno okupljanje održat će se u petak, 29. jula 2016. godine s početkom u 17 i 30 sati i to na mjestu nekadašnje pravoslavne crkve, točnije ispred Spomen doma, koji je 1995. godine preimenovan u Hrvatski dom.

Tokom skupa, kojem će prethoditi vjerski obred, govorit će episkop slavonski Jovan i Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

SNV se na godišnjicu svirepog zločina pridružuje dugogodišnjim apelima i inicijativi da se objektu, koji se sada nalazi na nekadašnjem mjestu pravoslavne crkve odnosno mjestu zločina, vrati naziv Spomen-dom te da isti bude vraćen svojoj prvobitnoj namjeni komemoriranja i sjećanja na jedan od najtežih trenutaka u recentnoj glinskoj povijesti te u hrvatskoj povijesti općenito.

Zainteresirani za odlazak u Glinu organiziranim prijevozom iz Zagreba mogu se javiti na 01/48 86 384 ili na e-mail: marija.crnogorac@snv.hr .