Nekategorizirano, Svijet

Digitalna kampanja WWF-a upozorava na ozbiljan pad divljih vrsta

Na Svjetski dan divljih vrsta, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava na ozbiljan pad divljih vrsta i svojom digitalnom kampanjom #WorldWithoutNature (Svijet bez prirode), ujedinjuje neke od najpopularnijih brendova u prosvjedu protiv devastacije prirode.

“Kao dio kampanje, brendovi, sportske i organizacije civilnog društva širom svijeta uklonit će slike prirode iz svojih zaštitnih znakova na web stranicama i digitalnim platformama. Tako će i sami širiti svijest o gubitku prirode i bioraznolikosti, upozoravajući javnost da dobro pogleda dobro poznati logo koji će na samo jedan dan biti bez prepoznatljivih slika divljih životinja i prirode”, priopćio je u petak WWF.

U WWF-u kažu da ove godine

U kampanji WWF-a ove godine sudjeluju neki od najpopularnijih svjetskih brendova i globalnih i regionalnih, među kojima je i poznata aplikacija za učenje jezika Duolingo,

Budući da je i glas sportskih organizacija diljem svijeta protiv klimatskih promjena i gubitka prirode sve jači, mnogi sportski timovi, poput nogometnog kluba Aston Villa, nastavljaju podržavati ovu kampanju, navode iz WWF-a.

Smanjenje populacija divljih vrsta za 69 posto u manje od pedeset godina

U listopadu 2022., dodaje se u priopćenju, WWF je objavio svoj najnoviji Izvještaj o stanju planeta koji je otkrio zapanjujuće podatke o padu populacija divljih vrsta za 69 posto u manje od pedeset godina.

Upozorili su i da kontinuirano prekomjerno iskorištavanje i uništavanje njihovih staništa dovodi do gubitka divljih vrsta, što, kako i vidimo, uvelike utječe na društvene i ekonomske rizike, odnosno na katastrofalne posljedice za naš planet.

Nakon toga, svijet se obvezao do 2030. zaustaviti i preokrenuti gubitak prirode, kroz sporazum usvojen u okviru Globalne konvencije o biološkoj raznolikosti, koju je u prosincu 2022. na COP15 summitu usvojilo 196 zemalja. WWF sada potiče vlade, tvrtke i financijske institucije na provođenje tog sporazuma koji je usredotočen na rješenja koja se bave osnovnim uzrocima ekoloških problema.

“Želimo da ovogodišnji #WorldWithoutNature (Svijet bez prirode) potakne građane naše zemlje da dobro promisle o ljepoti prirode koju predugo uzimamo zdravo za gotovo, a koja prebrzo nestaje pred našim očima. Trebamo što više ljudi koji će podržati naše napore da zaustavimo i preokrenemo gubitak prirode do 2030. Iz tog razloga smo i brojne lokalne i regionalne tvrtke pozvali na sudjelovanje, da zajedno pokažemo kako bi izgledao svijet bez prirode”, poručio je menadžer za odnose s tvrtkama u WWF Adriji Uroš Delić.

Kaže kako su se njihovom pozivu odazvali bojni poznati brendovi.

WWF-ova digitalna kampanja #WorldWithoutNature izvorno dolazi od “One minute Briefs”, internetske zajednice kreativaca i dizajnera pod okriljem Banke kreativnosti, dodaje se u priopćenju. (Hina)