Nekategorizirano, Stajališta

Djeca u obitelji alkoholičara imaju većih izgleda završiti u nasilnoj vezi

People protestOdrastanje uz roditelja alkoholičara povećava izglede za nasilnu partnersku vezu u tinejdžerskoj dobi, pokazuje studija Instituta za ovisnosti (RIA) Sveučilišta u Buffalu koja sugerira da korijeni nasilne partnerske sežu u djetinjstvo, prenosi Hina.

Jennifer A. Livingston, viša znanstvenica na RIA i voditeljica studije rekla je da se dosad nasilje u tinejdžerskim vezama promatralo kao zaseban problem.

“Ova studija pokazuje da su agresivno ponašanje i nasilje u vezama tinejdžerske dobi reakcije na uzročnike stresa koji su se pojavili u ranoj životnoj dobi. Događaji iz ranog djetinjstva uzrokuju nasilje prema našem partneru”, rekla je.

Studija je obuhvatila 144 tinejdžera kojih su očevi bili ovisnici o alkoholu, a djeca su praćena od njihove prve godine života.

Analizom podataka koji su redovito prikupljani tijekom odrastanja djece iz praćene skupine, Livingston i njezin tim mogli su identificirati čimbenike koji su vodili tomu da tinejdžeri uđu u nasilne partnerske veze.

“Čini se da je za razvoj agresije i nasilja u tinejdžerskoj dobi kritična obiteljska dinamika u predškolskoj dobi te u srednjem razdoblju djetinjstva”, kaže Livingston.

Studija je također pokazala da su majke nasilnih alkoholičara sklonije depresiji, a što rezultira time da su te majke manje tople i manje osjećajne prema vlastitoj djeci, uključivo u najranijoj djetetovoj dobi.

Taj se učinak negativno odražava na sposobnost djece da ostvare zdrav odnos kasnije u životu.

“To je važno jer djeca koja su imala tople i osjećajne majke bolje se znaju nositi sa svojim emocijama i ponašanjem”, kaže Livingston i objašnjava da “ima više sukoba u braku u kojem postoji ovisnost o alkoholu”.

Prema studiji takvi uvjeti mogu utjecati na to da djeca teže kontroliraju svoje ponašanje, pokazuju veću razinu agresije u ranom i u srednjem djetinjstvu.

Studija je također pokazala da su djeca koja su bila agresivnija prema svojoj braći sklonija biti nasilna prema svojem partneru u odrasloj dobi.

Djeca koja nisu imala ispravan emocionalni okvir, često nisu bila sposobna kontrolirati svoje ponašanje. To rezultira visokom razinom agresije u odrasloj dobi.

“Naša otkrića ističu da je kritično važno vrlo rano intervenirati i spriječiti alkoholizam u obitelji. Majke čiji su partneri alkoholičari posebno trebaju potporu”, kaže Livingston.

Studija pomaže jer upućuje u kojem smjeru treba raditi, pokazuje da se opasnost nasilja u djece može smanjiti ako roditelji nauče biti uravnoteženiji u pristupu, topliji i osjećajniji prema svojoj djeci.

To može smanjiti razinu sukoba u braku i voditi boljoj samokontroli u djece, pa zatim i smanjiti agresivno ponašanje u vezi s partnerom kada ta djeca odrastu.