Aktualno, Nekategorizirano

CESI organizira konferenciju o nasilju u vezama mladih, 30.5., Kuća Europe, Zagreb

Izvor i foto: CESI
Izvor i foto: CESI

CESI organizira konferenciju “Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama” koja će se održati u ponedjeljak, 30. 05.2016. u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, u Zagrebu s početkom u 10 sati.

Na konferenciji će o važnosti rada s mladima na prevenciji nasilja i promociji rodne ravnopravnosti govoriti Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, zamjenica Pravobraniteljice za djecu i predstavnici/e Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, i Ministarstva unutarnjih poslova, Služba za prevenciju. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u svom Izvješću za 2015. godinu navodi da „partnersko nasilje karakterizira prisila i kontroliranje partnerica te da je nasilje potaknuto prestankom partnerske veze“, a „žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu od nasilja“.

Učenici i učenice iz 12 srednjih škola iz različitih dijelova RH predstaviti će pilot program edukacije u kojem je sudjelovalo 330 mladih koji su imali prilike kroz interaktivne aktivnosti i diskusije saznati više o rodnim stereotipima i rodnoj ravnopravnosti, kvalitetnim i štetnim vezama te nasilju u vezama.

Prema rezultatima evaluacije pilot programa, čini se da je nasilje sastavni dio prvih veza. 47% mladih smatra da mladić ima pravo udariti svoju djevojku ako ona želi prekinuti s njim ili ako poklanja više pažnje prijateljima/icama nego njemu. Također, 49% mladih misli da djevojka ima pravo udariti svog dečka ako ju ne sluša. Otprilike trećina mladih izjavljuju da poznaju među svojim vršnjacima parove u čijim vezama je prisutno verbalno, fizičko i seksualno nasilje.

Sastavni dio konferencije biti će i prezentacija učeničkih radova na temu prevencije nasilja u vezama mladih i proglašenje pobjednika. Učenički radovi uključuju kratke filmove, video i likovne radove, plakate i slogane, a dostupni su na FB stranici Nasilne veze su bezveze. Pobjednički rad biti će korišten u kampanji informiranja mladih o prepoznavanju kvalitetnih i štetnih veza, te važnosti reagiranja u situacijama kada se nasilje događa.

Konferencija je završna aktivnost projekta „Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima – GEAR II“ koji, osim CESI, provode organizacije iz Grčke, Španjolske, Cipra i Rumunjske. U okviru projekta provedeni su trodnevni seminari na kojima je sudjelovalo više od 50 profesora i profesorica iz različitih srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske te su publicirani priručnici namijenjeni profesorima/cama koji žele provoditi radionice u razredima. Projekt je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta  te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Izvor: Udruga CESI