Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Dječji priručnik za održivi razvoj djelo je i vrtićke djece

uzor (1)_crPočetkom ovoga tjedna bilo je veselo i svečano u Dječjem vrtiću Tratinčica u Koprivnici. Toga je dana okrunjen dugogodišnji rad i to uručenjem Dječjeg priručnika za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada, za svu djecu polaznike, njih čak 767!

Naime, Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR Hrvatske) godinama je s vrtićarcima radila na održivom razvoju, a plot toga projekta je priručnik kojemu sada treba otvoriti put i prema drugoj djeci.

– Ovim priručnikom želimo još više doprinijeti odgoju i obrazovanju djece za održivi razvoj u Republici Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama. Kako bi djeca u svakoj prilici znala prepoznavati i razvrstavati otpad, potrebno ih je odgajati i obrazovati od najranije dobi te poticati na željeno ponašanje u vrtićima i osnovnim školama na njima zanimljiv način. UZOR-ov je cilj da svako dijete predškolske i školske dobi u Republici

Hrvatskoj, do 4. razreda osnovne škole, čim prije dobije svoj besplatan primjerak Dječjeg priručnika za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada, a to planiramo ostvariti kroz partnersku suradnju civilnog, poslovnog i javnog sektora – pojašnjava nam Matija Hlebar, predsjednik udruge otkrivši kako su djeca na priručnik odlično reagirala.

– Priručnik je i njihovo djelo. On je proizašao iz rada s onima kojima je namijenjen i to nas najviše raduje. S vrtićkom smo djecom u Koprivnici već organizirali eko otoke s likovima koji se pojavljuju u priručniku. Dakle, oni s njima “žive” već neko vrijeme. Puno su toga naučili u tom razdoblju, a priručnik pruža još više znanja koje će im koristiti u svakodnevnom životu. Kako bi prikupili sredstva za tiskanje što većeg broja priručnika, tijekom projekta je organizirana i zajednička akcija sakupljanja starog papira u vrtićima i obrtima za čuvanje djece – opisuje Hlebar priručnik koji je namijenjen djeci predškolske (od prvih koraka) i školske dobi (do 4. razreda osnovne škole).

uzor (3)_cr uzor (4)_cr– Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobili smo pisanu pozitivnu podršku koja će biti uvrštena u svako iduće izdanje priručnika. Očekujemo reakciju Ministarstva znanosti i obrazovanja, a nadamo se također pozitivnom odgovoru – zaključio je Hlebar.

I da se vratimo na početak priče, ovoga su ponedjeljka posebnu dimenziju cijelom svečanom događaju dala djeca iz Dječjeg zbora Tratinčice koja su izvela nekoliko prigodnih pjesama i stihova posvećenih očuvanju prirode i ekologiji.

Maja Celing Celić