Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Documenta: Pozdravljamo kaznu doživotnog zatvora za Ratka Mladića

Majke iz Srebrenice gledaju prijenos izricanja presude u Den Haagu. Foto:  EPA/FEHIM DEMIR
Majke iz Srebrenice gledaju prijenos izricanja presude u Den Haagu. Foto: EPA/FEHIM DEMIR

U nastavku donosimo reakciju Documente na današnju presudu prvostupanjskog vijeća MKSJ-a u predmetu Mladić /

Pozdravljamo presudu MKSJ-a kojom je na doživotni zatvor osuđen Ratko Mladić, jedan od najodgovornijih pojedinaca za masovna pogubljenja, silovanja, progone i druge teške zločine počinjene u BiH, kao i genocid u Srebrenici. Današanja odluka predstavlja simboličnu satisfakciju obiteljima žrtava i važan je korak u osudi svih zločina u ratovima devedesetih.

Prvostupanjsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudilo je Ratka Mladića kao sudionika četverostrukog UZP-a (udruženi zločinački podhvat) unutar kojeg su počinjeni brojni zločini nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

Odgovornost Mladića temeljem UZP-a kao oblika individualne kaznene odgovornosti proisteklog iz međunarodnog običajnog prava, utvrđena je: 1) u odnosu na zločine počinjene unutar sveobuhvatnog UZP- a s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo;2) u odnosu na zločine počinjene s ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja; 3) u odnosu na zločine počinjene s ciljem eliminacije bosanskih Muslimana u Srebrenici;4) zločin počinjen uzimanjem osoblja UN-a za taoce.

Optužbe sažete u 11 točaka optužnice koje se odnose na kaznene djela genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, u nepravomoćnoj presudi gotovo su u cijelosti prihvaćene. Ovo je peta presuda kojom su ubojstva srebreničkih dječaka i muškaraca Bošnjaka kvalificirana kao genocid. Izvan razumne sumnje dokazani su i progoni, istrebljenja, ubojstva, deportacije i nehumana djela prisilnog prijemještanja počinjena unutar zločina protiv čovječnosti kao i kazneno djelo kršenje zakona i običaja ratovanja realizirano putem teroriziranja civila, protupravnih napada, ubojstava i uzimanja talaca.

Po mišljenju prvostupanjskog vijeća zbog nedostatka genocidne namjere otpala je osuda za zločine genocida počinjene u Foči, Ključu, Kotor – Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Današnjom presudom MKSJ-a, u optužnici navedeni kao sudionici sveobuhvatnog UZP – a, izostavljeni su predstavnici političko – vojnog i sigurnosnog vrha Srbije (Slobodan Milošević, Jovica Stanišić i Franko Simatović, kao i Vojislav Šešelj i Željko Ražnjatović Arkan).

Mladić je, kao visokorangirani oficir bivše JNA, sudjelovao i u ratu u Hrvatskoj, a u vrijeme njegovog zapovijedanja postrojbama na području Dalmacije dogodili su se također zločini, među njima i u Škabrnji i Nadinu.