Aktivizam, Nekategorizirano

„Drugotna na sav glas!“ – poziv na javnu promociju kampanje, 19.11. u 11h, Cvjetni trg

zaklada-solidarna_biggerZaklada za ljudska prava i solidarnost poziva sve građane i građanke da dođu 19.11. u 11h na Cvjetni trg kako bi se pobliže informirali o kampanji „Drugotna na sav glas!“

Građani će moći na licu mjesta podržati kampanju svojom donacijom, a zauzvrat će dobiti popularne majice „drugotna“, „neposlušna“ i „štraca“ koje će dijeliti poznata lica iz kulturnih i aktivističkih krugova uz nastup Le Zbora.

Kampanja „Drugotna na sav glas!“ pokrenuta je 24. listopada 2016. kao reakcija na nedavno objavljene uvrede i izjave kojima se žene svodi na „drugotne“, „štrace“ i „neposlušne“, a cilj kampanje je osvijestiti štetnost ovakvog diskriminatornog i uvredljivog govora te otvoriti prostor za sve one glasove koji se zalažu za rodnu ravnopravnost i društvenu, ekonomsku i političku participaciju žena.

Prikupljena sredstva usmjerit će se na dodjelu malih financijskih potpora za ženske inicijative i udruge širom Hrvatske usmjerene na političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost i javno izražavanje svih osoba. Javni natječaj za dodjelu sredstava zaklada SOLIDARNA raspisat će povodom Dana ljudskih prava 10. prosinca 2016.

Kampanju podržavaju brojna poznata lica, među kojima su i glumice Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija, Katarina Bistrović-Darvaš, Urša Raukar, Lukrecija Tudor, pjevačica Ivanka Mazurkijević, voditeljice Daniela Trbović i Danka Derifaj i teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac kao i glumac Adrian Pezdirc, stand-up komičar Ivan Šarić i novinar Ilko Ćimić. Kampanju podržavaju brojne organizacije civilnog društva (Info zona Split, Centar za građanske incijative Poreč, Volonterski centar Osijek…), dizajnerski dućani i ugostitelji diljem Hrvatske.

Uz jasan izraz podrške protiv javnog diskriminatornog govora, građani se mogu uključiti u akciju donacijom sredstava i putem donatorske platforme www.solidarna.hr. Na poklon će dobiti majice s natpisima Drugotna i Štraca u tamno ružičastoj i crnoj varijanti, a majice mogu se preuzeti u Zagrebu, Rijeci, Poreču, Osijeku, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku.

Više o kampanji:  www.facebook.com.