EHO, Nekategorizirano

Društveno poduzetništvo u službi razvoja ruralnih regija Hrvatske

Grad Duga Resa partner je na europskom projektu Interreg DelFin – Razvoj društvenog poduzetništva u ruralnim regijama. U sklopu projekta ovaj se tjedan održao online pilot posjet na kojem je prisustvovalo dvadesetak projekt partnera iz Italije, Njemačke, Mađarske i Hrvatske.

Iako se društveno poduzetništvo u Hrvatskoj pojavilo prije desetak godina, i dalje nije točno definirano zakonskim okvirima. Strategija razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine jedini je dokument koji se bavi ovom tematikom. Na političkoj razini ne postoji interes za društvenim poduzetništvom pa tako pet godina kasnije rezultati strategije nisu ispunili očekivanja.

Online sastanak organizirali su društveno odgovorna agencija Brodoto i grad Duga Resa te predstavili alat za društvene poduzetnike koji pruža tehničku podršku, podršku prilikom razvijanja poslovnih ideja i educira poduzetnike kako bi najbolje razvili svoj poslovni model.

“Karlovačka županija ima svega nekoliko društvenih poduzetnika, a često se susreću s potpunim nerazumijevanjem okoline, nedostatkom institucionalne i financijske podrške, zakona i konkretnog pravnog okvira za takvu vrstu poduzetnika”, istaknula je Ana Dropulić, projekt menadžer iz Grada Duga Resa.

Konzultantska tvrtka Empiria Magna, mentor polaznika na pilot projektu, pružila je uslugu treninga, vježbe, grupnog i individualnog savjetovanja po pitanju poslovnih vještina kroz 10 tematskih radionica i 80 sati treninga. Predstavljanje je održao Siniša Begović.

Krešo Rogoz sudionik projekta na online sastanku je predstavio svoju tvrtku koja se bavi ekološkim turizmom u Duga Resi. “Tijekom ovog europskog projekta zahvaljujući stručnim predavačima naučio sam puno o društvenom poduzetništvu i razvoju svog poslovnog plana. Sudjelovanje na projektu mi je pružilo mogućnost da razmijenim iskustva s kolegama iz drugih europskih zemalja koji žele raditi na pozitivnim promjenama u društvu i koji se nalaze u sličnoj situaciji”, zaključio je Rogoz. (Izvor: Brodoto)