Aktivizam, Nekategorizirano

Dva klimatska kampa u rujnu – u Vojniću i u Njivicama – za klimatsku pravdu

foto FaH

Regionalni aktivistički kamp “Klimatopija” u Vojniću i Jadranski klimatski kamp u Njivicama održavaju se u rujnu, a sudionici mogu istražiti što znači klimatska pravda i kako postati aktivni dio klimatskog pokreta, objavio je aktivizam.hr.

Klimatopija se održava na Održivom imanju Ekodrom u Vojniću u organizaciji Zelene akcije od 10. do 16. rujna.

“Brinu te sve vidljiviji znakovi klimatskih promjena i imaš volje aktivirati se? Smeta ti pasiva oko tebe? Dođi na “Klimatopiju”, pravo mjesto za starije, novije i buduće aktiviste i aktiviskinje. Mjesto za učenje, inspiraciju i povezivanje pojedinaca i grupa koje djeluju za klimatsku pravdu”, pozvali su iz Zelene akcije.

Kamp će okupiti tridesetak mladih iz Hrvatske, regije zapadnog Balkana i Norveške (“Nature and youth”) i pružiti im priliku da u lijepom ambijentu zajedno uče i istražuju što za njih znači klimatska pravda, kako iskoristiti svoje vještine, talente i interese te postati aktivan dio šireg klimatskog pokreta, poručili su organizatori i pozvali zainteresirane od 18 do 35 godina, koji dobro vladaju engleskim jezikom i jako su zainteresirani za pitanja okoliša i klime da im se pridruže.

Tema kampa je umrežavanje klimatskog pokreta i inovativni klimatski aktivizam. Program će nuditi prostor za diskusije, razmišljanje, zajednički rad te smišljanje strategija, s puno prostora za odmor, druženje i igre.

U sklopu kampa, otići će na jednodnevno studijsko putovanje na otok Krk, gdje će posjetiti još jedan primjer organiziranja klimatskih aktivista iz Europe i Hrvatske.

Ondje, na Krku, u Njivicama, od 14. do 18. rujna održava se prvi klimatski kamp u Hrvatskoj za izgradnju snažnog klimatskog pokreta u Hrvatskoj i Europi. Riječ je o prvom Jadranskom klimatskom kampu, nakon što su Extinction Rebellion Zagreb organizirali čak dva klimatska marša u Hrvatskoj.

U kampu će se održati radionice o klimatskoj i društvenoj pravednosti, nužnosti sustavnih promjena, klimatskoj komunikaciji i klimatskoj anksioznosti, kao i edukacije o uključivosti pokreta prema marginaliziranim skupinama te izgradnji pravednijeg i solidarnijeg društva, a tu je i druženje i umrežavanje s aktivistima_kinjama iz raznih aktivističkih pokreta iz cijele Europe.

Organiziraju se jer žele hitan zaokret od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i apelirati na korištenje hrvatskih bogatstava sunca i vjetra za dobivanje čiste energije i energetsku neovisnost. (Hina)