Hrvatska, Nekategorizirano

EBU od Vlade RH traže zaštitu neovisnosti HRT-a u praćenju izbora

Više od 70 novinara i urednika je degradirano ili premješteno
Više od 70 novinara i urednika je degradirano ili premješteno

Europska unija elektroničkih medija (EBU) pozvala je hrvatsku Vladu da zajamči neovisnost HRT-a u praćenju parlamentarnih izbora u rujnu, priopćilo je u pondjeljak Hrvatsko novinarsko društvo (HND), prenosi Hina.

Nakon izvještaja međunarodne misije, koja je označila uplitanje vlasti u rad javnog elektroničkog medija kao ključno pitanje slobode i neovisnosti medija u Hrvatskoj, Europska unija elektroničkih medija pozvala je hrvatsku Vladu da zajamči neovisnost HRT-a u praćenju parlamentarnih izbora u rujnu, izvijestio je HND.

Izvještaj koji je objavila misija istaknuo je velik broj smjena zaposlenih i promjene u programu HRT-a kao dokaz “pokušaja Vlade na odlasku da preuzme kontrolu nad HRT-om u svoje svrhe”, navodi EBU.

Više od 70 novinara i urednika je degradirano ili premješteno otkad je Hrvatski sabor – vođen koalicijom HDZ-a i Mosta – u ožujku razriješio dužnosti dotadašnjeg glavnog ravnatelja i umjesto njega postavio v.d. ravnatelja.

– Prijeko je potrebno da Hrvatska radiotelevizija zadrži svoju uređivačku neovisnost da bi mogla donositi vijesti objektivno i nepristrano, posebno u tjednima koji prethode izborima u Hrvatskoj. Sloboda medija je presudna za zdravu demokraciju i mi snažno potičemo hrvatsku Vladu da tu slobodu poštuje – kaže glavna ravnateljica EBU-a Ingrid Deltenre, navodi HND.

Među nalazima misije, navodi se, najviše zabrinjava porast nacionalističkog i revizionističkog diskursa u hrvatskoj javnoj sferi, što se koristi i za zastrašivanje medija.

Vodeće javne ličnosti, uključujući i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, javno iznose želju da se “riješe lijevih” medija, a novinari i novinske kuće koji ne iskazuju dovoljno “patriotizma” su predmet rutinskog blaćenja političara kao “izdajice’, ističe EBU te podsjeća da je Vlada koalicije HDZ-a i Mosta u lipnju srušena nakon samo šest mjeseci.