Nekategorizirano, Svijet

EK predlaže niz mjera za borbu protiv odbijanja cijepljenja

health-vaccinationEuropska komisija preporučila je u četvrtak zemljama članicama 20 mjera za jačanje borbe protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem jer se zbog nedostatne procijepljenosti bilježi nezapamćeni broj slučajeva ospica i drugih bolesti u nekim državama članicama.

“Nedostatno cijepljenje u jednoj državi članici dovodi u opasnost zdravlje i sigurnost građana u cijelom EU-u. Suradnja u tom području svima nam je u interesu. Zaštitimo našu djecu, cijepimo ih!”, apelirao je povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.

“Cijepljenje funkcionira, to je jednostavno činjenica, to nije stvar mišljenja, nego činjenica poput one da se zemlja okreće oko sunca”, istaknuo je.

Komisija predlaže državama članicama niz mjera poput uvođenja rutinskih provjera statusa cijepljenja i redovitih prilika za cijepljenje u različitim životnim fazama, primjerice u školama i na radnim mjestima.

Preporučuje se i upostava europskog portala za informacije o cijepljenju do 2019., uvođenje zajedničkog kartona cijepljenja kojemu bi se moglo prekogranično elektronički pristupiti.

Komisija predlaže i uspostavu “koalicije” za cijepljenje koja će okupiti europske udruge zdravstvenih djelatnika i relevantne studentske udruge u tom području kako bi se obvezali na pružanje točnih informacija javnosti, borbu protiv zabluda i razmjenu najboljih praksi.

Izvršno tijelo EU-a želi da se njezin prijedlog usvoji do kraja ove godine a nakon toga bi svake tri godine izvještavala o ostvarenom napretku u provedbi preporuke.

Komisija je najavila da će izraditi i izvješće pod nazivom „Razina povjerenja u cijepljenje u EU-u” radi praćenja stavova o cijepljenju u kontekstu postupka „Stanje zdravlja u EU-u”.

Prema najnovijim podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), broj slučajeva ospica u nizu zemalja EU-a i Europskog gospodrskog prostora nastavlja rasti.

U razdoblju od 12 mjeseci od 1. ožujka 2017. do 28. veljače 2018. putem europskog sustava nadzora prijavljeno je 14 813 slučajeva ospica. Među slučajevima za koje je poznat status cijepljenja 86 posto uključivalo je necijepljene pacijente.

Prema procjenama ECDC-a svake godine najmanje 40 000 ljudi umre od gripe, dijelom kao rezultat slabe procijepljenosti.