Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Čak 13 organizacija zajedno do istog cilja!

igra_crZa projekt „Standardi i prakse – volonterski menadžment u organizacijama i ustanovama socijalne skrbi i zdravstva” udruzi „Igra“ dodijeljeno je 676.868,30 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

13 organizacija

– Riječ je o projektu koji za cilj ima unaprijediti volonterski menadžment u organizacijama i ustanovama socijalne skrbi i zdravstva – našoj organizaciji, organizacijama s kojima surađujemo na projektu i onima s kojima inače surađujemo provodeći naše programe u tom području. U projekt je uključeno 13 organizacija iz područja socijalne skrbi i zdravstva i njihove ćemo predstavnike kroz edukacije osposobiti za kvalitetno provođenje procesa prikupljanja volontera, uspješan rad s njima, način na koji ih se educira, na koji im se pruža podrška i održava motiviranima. Pred kraj projekta svoje uspjehe i rezultate prezentirat ćemo na okruglom stolu i prenijeti prisutnima što se ispostavilo kao standardno potrebno kako bi programi u organizacijama i ustanovama socijalne skrbi i zdravstva bili uspješno i kvalitetno provedeni. O istome će biti izdan i e-priručnik – objašnjava Vedrana Topić, koordinatorica volontera.

Projekt će trajati 18 mjeseci, njegova provedba započela je 1. kolovoza i trajat će do 31. siječnja 2019., a provodi se na području grada Zagreba.

Partnerstvo

– Projekt provodimo u partnerstvu s tri organizacije: udrugom Ambidekster klub, Kliničkim bolničkim centrom Sestre milosrdnice i Centrom za socijalnu skrb Zagreb – podružnicom Susedgrad. No, u sve aktivnosti projekta, u obliku suradnika, uključeno je još devet organizacija: Udruženje Djeca prva, udruge Zamisli, Hrabri telefon, Krijesnica, Udruga za kreativni socijalni rad, Društvo „Naša djeca“ Maksimir, Centar Pričaj mi, Centar za socijalnu skrb Zagreb – podružnica Črnomerec, Klinika za dječje bolesti Zagreb – dodaje Topić.

U ovom će projektu sudjelovati najmanje 60 volontera koji će svoje vrijeme, znanja i vještine pokloniti  korisnicima navedenih organizacija.

– Na naše pozive na volontiranje javljaju se uvijek nova lica, ali uz njih volontiraju i „stari“ volonteri koji nastavljaju aktivnosti od proteklih godina. Neki se vrate i nakon par godina pauze. U 2016. godini imali smo 50 volontera koji su skupili 839 volonterskih sati dok je u 2017. godini dosad evidentirano 322 volontera i više od 1500 sati volonterskog rada. Obzirom na naše trenutne kapacitete i vrijedan tim od svega osmero ljudi, ovaj broj volontera dovoljan je kako bismo omogućili zadovoljstvo na sve tri strane – zadovoljstvo korisnika dobivenom uslugom, zadovoljstvo volontera onime što kroz volontiranje daju i zauzvrat dobiju, zadovoljstvo nas u udruzi kao organizatora volontiranja i pružatelja kvalitetnih uslug. Smatram da je volonterstvo u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijeno, ali nadam se da idemo k boljemu – zadovoljno zaključuje Vedrana Topić.

Tea Vujić