Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

„(Ne)budi mi (ne)prijatelj!“

udruga_cr– Ovaj ćemo projekt provesti u suradnji s 10 volontera Srednje škole Ludbreg, a iz naše udruge djelovat će volonteri kroz rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – ističe koordinatorica projekta Maja Štahan.

Projektom će educirati koordinatore volontera u Srednjoj školi Ludbreg o važnosti volontiranja, upoznat će ih sa zakonskim okvirom školskog volontiranja te prednostima ranog uključivanja mladih u volonterstvo, a zajedno će pripremiti i provesti program volontiranja u školi.

Godinu dana

Projekt će trajati 13 mjeseci, od 1. kolovoza 2017. do 31. kolovoza 2018. godine.

– Projektom ćemo nastojati osnažiti  doprinos volonterstva kroz povećanje održivih i kvalitetnih programa školskog volontiranja, a volonteri uključeni u program istodobno će stjecati kompetencije i znanje za budući profesionalni i osobni razvoj – dodaje Štahan.

Aktivnosti provođenja programa školskog volontiranja bit će usmjerene na razvoj i provedbu održivog volonterskog programa uvođenjem inovativnih alata, organizacijom volonterskog programa tijekom školskih praznika s ciljem poticanja volontera u kvalitetnom korištenju slobodnog vremena, vrednovanjem i nagrađivanjem volontera te razvojem svijesti o važnostima i vrijednostima školskog volontiranja među nastavnicima, učenicima, roditeljima i širom javnosti.

– Volonteri Srednje škole Ludbreg bit će educirani o volontiranju, problemu nasilja u vezama, vršnjačkog nasilja i cyberbullyinga. Nakon odrađenih edukacija, provodit će anketna ispitivanja te će voditi video blogove (vlog) o temama pokrivenim edukacijama s ciljem senzibiliziranja vršnjaka i šire javnosti.

Osim navedenih aktivnosti u sklopu školskog volonterskog programa, projektom je predviđeno provođenje edukacije o Protokolu u postupanju u slučaju nasilja među mladima za zaposlenike škole i roditelje učenika, zatim održavanje zimske i proljetne škole u Zagrebu i Lovranu u kojoj će sudjelovati volonteri Srednje škole Ludbreg i 20 mladih iz cijele Hrvatske. U ljetnoj i zimskoj školi volonteri će biti educirani  o temama medijacije i solidarnosti i upoznati s važnošću korištenja tehnika aktivnog slušanja i nenasilne komunikacije u svakodnevnim odnosima.

Volonterska akcija

Povodom završetka školske godine održat će se volonterska akcija u koju će se uključiti i ostali učenici srednje škole. Aktivnosti koje su volonteri proveli bit će predstavljene na društvenim mrežama, a vlogovi, koje su volonteri snimili, i napravljeni priručnik po završetku projekta bit će edukacijski materijal koji će biti distribuiran, a sve u svrhu uvođenja volonterskog programa usmjerenog na borbu protiv nasilja drugim odgojno-obrazovnim ustanovama i organizacijama civilnog društva koje se bore protiv nasilja.

– Od ovog projekta očekujemo uvođenje volonterskog programa u odgojno- obrazovnu ustanovu usmjerenog na prevenciju nasilja među mladima kroz promicanje nenasilne komunikacije, podizanje razina znanja o problematici vršnjačkog te pružanje adekvatne pomoći žrtvama nasilja te učinkovito rješavanje konkretnih slučajeva nasilja upućivanjem poziva na 116 006 liniju – zaključuje Maja Štahan.

Projekt „( Ne)budi mi (ne)prijatelj!“  financiran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 562. 516, 55 kuna bespovratnih sredstava.

Tea Vujić