EHO, Nekategorizirano

El Sistema Hrvatska u punom zamahu

 Mentori educiraju djecu od predškolske dobi nadalje
Mentori educiraju djecu od predškolske dobi nadalje

Prvi sastanak Steering grupe projekta El Sistema u Istri kojega Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva provodi zajedno s vodećim partnerom, udrugom Sustav Orkestara Djece i Omladine (SO DO), održan je u ponedjeljak 20. prosinca. Na sastanku su sudjelovali različiti dionici ključni za vidljivost i održivost projekta koji trenutno financira Europska unija kroz Program IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva. Sastanku su prisustvovali novinarka Jelena Vitasović, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, nekadašnja ravnateljica glazbene škole u Puli Vlada Možé, ravnateljica Umjetničke škole Poreč Sanja Radetić, predsjednik udruge SO DO El Sistema Hrvatska Ricard Luque te voditeljica projekta Andrea Prenka i predstavnici Zaklade.

Kupovina novih instrumenata

Predsjednik udruge Ricardo Luque predstavio je fazu u kojoj se projekt nalazi, a on je u punom zamahu. Oba nucleusa, odnosno centra za glazbenu naobrazbu su krenula s probama – jedan u Puli i jedan u Poreču. Kreće se u kupovinu novih instrumenata te je na sastanku dogovoren slijed aktivnosti u narednoj godini.

Uskoro će biti obznanjen kalendar koncerata te novih prezentacija metodologije El Sistema, društvene metode učenja koja glazbu koristi kao sredstvo. Raspravljalo se i o važnosti ovakve inicijative za područje cijele županije i potencijalni interes za širenje broja centara nakon što projektu završi financiranje iz sredstava Europske Unije kako bi ova besplatna glazbena naobrazba, posebice za dio djece i mladih koja si drugačiju ni ne mogu priuštiti, zaživi u Istri kao prioritet.

Orkestar kao mikro-svijet

Udruga „Sustav Orkestara Djece i Omladine“ – SO DO osnovana je s ciljem provođenja društveno razvojnog glazbenog programa educiranja djece i mladih ljudi putem orkestralnog muziciranja, prema filozofiji, metodoligiji, načelima i modelu „El Sistema“. Osnova filozofije ovoga programa je, potaknuti intelektualni, društveni, moralni, duhovni i emocionalni razvoj.

Projekt formiranja dječjih orkestara omoguċuje djeci koja inače nisu u doticaju s klasičnom glazbom, da ju upoznaju i razviju razumijevanje i ljubav za nju. Orkestar je mikro-svijet u kojem djeca uče o više aspekata života – zajedničkom stvaranju, međusobnom poticanju, uzajamnom pomaganju, poštovanju jednog prema drugome i osjeċaju pripadanja. Zajedničko muziciranje donosi nadahnuċe, razvoj mašte i osjeċaja za lijepo, a obogaċuje i duhovni razvoj svakog mladog biċa, bez obzira na kasnije afinitete ili izbor zvanja.

I na školskim praznicima

Mentori educiraju djecu od predškolske dobi nadalje, a djeca će moći pohađati radionice i u vrijeme školskih praznika.

Formiranjem orkestra od djece i mladih iz okolnih područja naših Centara, koji već sviraju orkestralne instrumente i njihovim redovitim sastajanjem u vrijeme školskih praznika, omogućuje im se da slobodno vrijeme praznika provedu usavršavajući se glazbeno – u orkestralnom muziciranju, ali i društveno – upoznavajući se, družeći i razmijenjujući iskustva iz svojih sredina.

U okviru glazbenih radionica, paralelno s radom orkestra, odvija se i majstorski tečaj orkestralnog treninga za dirigente. Od polaznika majstorskog tečaja, koji pokažu zanimanje i sposobnosti, profiliraju se voditelji naših budućih SO DO orkestara.

Sudjelovanje u programu „El Sistema“ za sve polaznike je besplatno i tako svima dostupno.

Maja Celing Celić