Nekategorizirano, Rad udruga

EU projekt nas nije obeshrabrio nego motivirao za dalje

Edukacija Razvoj volonterstva i upravljanje volonterima održana u Čazmi
Edukacija Razvoj volonterstva i upravljanje volonterima održana u Čazmi

“Osnaživanje udruga udomitelja za djecu”, naziv je projekta kojega je prošle godine provodio Sirius – centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje s tri partnera, Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece – udomitelji za djecu, Centrom za civilne inicijative te Udrugom udomitelja djece i odraslih osoba „Veliko srce“ Čazma.

Premašili očekivanja

Rezultati ovoga projekta premašili su očekivanja. Održali su 21 radionicu iz područja menadžmenta neprofitnih organizacija u kojoj je sudjelovalo 70 članova i djelatnika udruga udomitelja.

Na lokalnoj razini je sudjelovalo 13, umjesto planiranih 9 malih organizacija civilnog društva. Osnovana su 2 kluba mladih usmjerena volonterstvu te provedeno 7 volonterskih akcija.

Zaposlene su 2 stručne osobe, jedna u Udruzi udomitelja djece i odraslih osoba „Veliko srce“ Čazma te jedna u Forumu za kvalitetno udomiteljstvo djece. Ovo su samo neke od brojki koje prate ovaj uspješan projekt.

– Projekt je bio učinkovit, budući da su svi planirani outputi ostvareni te nije bilo kašnjenja niti izmjena planiranih projektnih aktivnosti, uz planirani odaziv sudionika radionica. Komunikacija između svih članova projektnog tima odvijala se putem ukupno 7 sastanka ‘lice-u licem’ na koje su partneri dolazili u Zagreb – kažu u Centru Sirius.

Velika podrška

Ističu kako su sve partnerske organizacije izjavile da nemaju negativnih iskustava povezanih s provedbom projekta i da su dobivale izrazito veliku podršku s njihove strane, što je rezultiralo podizanjem razine motivacije za sudjelovanje u budućim EU projektima. U praksi je čest suprotan slučaj korisnika obeshrabrenih napornim administrativnim zahtjevima projekta.

Motivirani su i za usvajanje znanja i vještina o provedbi projekta, što je izravno rezultiralo provedbom novih projekata od strane svih partnerskih organizacija.

Samostalna priprema

Kao najkorisnijom od edukacija i općenito najvećom izravnom koristi koja je proizašla iz cjelokupnog projekta, partneri na projektu, ali i korisnici, ocijenili su radionice o pisanju projekata.

– Smatraju da su ih radionice u dovoljnoj mjeri pripremile za samostalnu pripremu projektnih prijedloga te upravo u tom segmentu vide najveće šanse za svoju održivost. Zahvaljujući znanjima i vještinama usvojenim na aktivnostima ovog projekta, uz dodatne stručne kapacitete koje su dobile zapošljavanjem dviju stručnih suradnica, Forum kao krovna organizacija 12 udruga udomitelja te još dvije udruge koje su sudjelovale na projektu, samostalno su i uspješno prijavili nekoliko projekata u 2015. godini.

Tako je Forum, najvećim djelom od strane Ministarstva za socijalnu politiku i mlade kroz natječaj za financiranje projekata udruga usmjerenih podršci obitelji i promicanju i zaštiti prava djece (137.716 kuna) te dijelom iz proračuna Grada Zagreba (12.000 kuna), osnovao Info centar za udomiteljstvo, gdje je trenutno zaposlena jedna mlada osoba iz alternativne skrbi te je osigurano financiranje za rad Info centra do sredine studenog 2016. godine – pojašnjavaju.

Veliki uspjeh su i uspješno provedene građanske akcije kao što je akcija “Kaj sad s nama?“, koju je financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, odnosno Zaklada Zamah iz natječaja „Naš doprinos zajednici“ u iznosu od 13.000 kuna, ali i mnogi drugi projekti o kojima ćemo uskoro pisati na portalu Civilno društvo.

Održivost

– Zahvaljujući ovom projektu udruge Forum, Udruga udomitelja Toplo srce, Udruga Veliko srce Čazma i Udruga Nada ušle su u ovaj regionalni program podrške. Naime, do provedbe ovog projekta, nisu znali jedni za druge, a postojanje ovakvog regionalnog načina podrške predstavlja snažan kapacitet za održivost, omogućavajući sustavnu podrška u području informiranja, savjetovanja i izobrazbe i osiguravajući sigurni daljnji kontinuitet u razvoju kompetencija ovih udruga – zaključuju u Siriusu.

Ukupna vrijednost projekta je 599.057 kuna, a Europska ga je unija financirala s 597.474 kuna.

Maja Celing Celić