Hrvatska, Nekategorizirano

Krenuo veliki partnerski projekt: 15 udruga i dvije ustanove mreža su za aktivaciju mladih

Ilustracija: Centar Sirius

Početkom siječnja, započela je provedba projekta Mreža za aktivaciju mladih, odobrenom za sufinanciranje na pozivu Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada – Komponenta 1. Nositelj projekta je udruga Zamisli i 17 partnera, dvije ustanove i 15 udruga.

Bez infrastrukturne podrške i sustavne komunikacije s mladima, poticanja mladih na djelovanje u najranijoj dobi i kontinuiranog rada s njima, niti jedno društvo nema aktivne mlade u zajednici, navodi se u priopćenju Centra Sirius, partnera u provedbi projekta.

Rad s mladima je preduvjet njihove aktivacije.

Ovim projektom se gradi mreža za podršku mladima u procesu aktivnog uključivanja u život zajednice na način da se povezuju različite organizacije koje djeluju za mlade i znanstvena zajednica.

Cilj projekta je uključiti akademsku zajednicu i donositelje odluka u procese otvorenog dijaloga o mladima kako bi se poboljšala kvaliteta života mladih u Hrvatskoj.

Ovim projektom želimo pružiti priliku mladima da se aktivno uključe i budu primjer vršnjacima, a različitim edukacijama i istraživanjima jačaju se resursi organizacija civilnog društva koje rade s mladima kako bi kvalitetnije mogli odgovoriti na potrebe mladih – ističe udruga.

Projekt Mreža za aktivaciju mladih provodit će se dvije i pol godine, a ugovoreni iznos je 3.564.946,59 kuna.

Nositelj projekta je Udruga Zamisli, a Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje sudjeluje kao jedan od partnera u konzorciju od 15 partnerskih udruga, uz obrazovne i znanstvene institucije Ekonomski institut Zagreb i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu.

Partneri na pojektu su sljedeće organizacije civilnoga društva: Ambidekster klub, SIRIUS – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje, Mreža udruga Zagor, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Igra, Udruga IMPRESS, Hrvatsko debatno društvo, Udruga mladih “Mladi u Europskoj uniji”, Kulturno umjetničko društvo “Čiče” Novo Čiče, Atletski klub “Novljanska grupa atletičara” Novska, Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ, Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava, Udruga srednjoškolaca Hrvatske, Savez SUMSI, Zajednica ICM u Hrvatskoj.

…………………………………….
Projekt je odobren za sufinanciranje temeljem druge Odluke o financiranju za poziv Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada – Komponenta 1, koju je donijelo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačko tijelo Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva Posredničko je tijelo razine 2 u provedbi ovoga poziva.

Cilj poziva je razvijanje dijaloga i jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem kreiranja poticajnog okruženja koje će doprinijeti stvaranju kvalitetne suradnje u tematskim područjima od interesa za Republiku Hrvatsku.