Nekategorizirano

EU projekt omogućio osposobljavanje nezaposlenim osobama s invaliditetom za poslove voditelja sportsko rekreacijskih aktivnosti

Foto: ssoi-rijeka.h

Nakon završene edukacije prema verificiranom programu u sklopu EU projekta pod nazivom ‘Jačanje kapaciteta osoba s invaliditetom za tržište rada’, akronim ActivOSI, održan je intervju s polaznicima edukacije, kako bi se iz prve ruke dobile informacije o njihovom zadovoljstvu edukacijom, potrebama ovakvih vrsta edukacija za osobe s invaliditetom i o stanju zapošljavanja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj.

Kako obavještavaju iz Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke, iz dobivenih odgovora saznali su da su edukacije za osposobljavanje za rad osoba s invaliditetom itekako potrebne i dobrodošle te da bi se polaznici provedene edukacije uključili u iste. Također, u intervjuu je izražena želja za poboljšanjem zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, kao i za poboljšanjem pristupa za osobe s invaliditetom.

Edukacija se najprije provela za jednu grupu ciljne skupine od 15 odraslih nezaposlenih osoba s invaliditetom u Rijeci, a potom je provedena i za 15 pripadnika ciljne skupine u Zagrebu.

Kao što smo već objavili, u prostorijama Hrvatskog paraolimpijskog odbora u Zagrebu, Savska cesta 137, završena je 12. ožujka 2020. besplatna edukacija i osposobljavanje nove zagrebačke generacije od 20-ak polaznika/ca za voditelja/icu športsko-rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom, koji su započeli 29. listopada 2019., u sklopu EU projekta ‘Jačanje kapaciteta osoba s invaliditetom za tržište rada’, akronim: ActivOSI.

Na samom početku polaznici su potpisali Ugovor o obrazovanju sa Sportskim učilištem – ustanovom za obrazovanje odraslih iz Zagreba, Zajčeva 7, koje je zastupao privremeni ravnatelj Hrvoje Šašek.

Stručni voditelj projekta je mr. sc. Željko Černić, prof., ujedno jedan od predavača koji je zahvaljujući svojem znanju i raznim dogodovštinama uspio prenijeti na polaznike različita životna iskustva.

Projekt ‘Jačanje kapaciteta osoba s invaliditetom za tržište rada – ActivOSI’ prijavljen je u sklopu poziva na natječaj ‘Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina’ u okviru Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020’. Provode ga Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke, kao prijavitelj i Hrvatski paraolimpijski odbor, kao partner. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1,121.147,02 kune.

Opći cilj programa dodjele bespovratnih sredstava je poduprijeti projekte koji će povećati mogućnosti za zapošljavanje, umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva marginaliziranih skupina te poboljšati kvalitetu rada s marginaliziranim skupinama.

Program osposobljavanja za poslove voditelja/voditeljice sportsko rekreacijskih aktivnosti za osobe s invaliditetom verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a razvili su ga stručni suradnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

U sklopu projekta provedena je edukacija iz područja informatike, u svrhu osposobljavanja za rad na računalu te osposobljavanje osoba s invaliditetom za event menadžment u sportu, nakon koje su polaznici educirani za organizaciju sportskih natjecanja, promociju sporta i njegov razvitak za osobe s invaliditetom. Provedene su i radionice pod vodstvom life coacha usmjerene na podizanje samopouzdanja i jačanje vjere u vlastite mogućnosti, koje su važna stavka na putu gradnje osobne karijere.

Program je ukupno obuhvatio teorijsku nastavu, vježbe i praktičnu nastavu, a bio je vođen od strane sportskih stručnjaka, kineziologa te kinezioterapeuta.

Edukacija je bila namijenjena nezaposlenim osobama s invaliditetom, a ostali uvjeti koje su kandidati trebali zadovoljiti za upis u program su bili da kandidat ne smije biti mlađi od 18 godina niti stariji od 65 godina, kao i da treba imati minimalno završenu srednju školu.

Nakon završetka programa i uspješno položenog završnog ispita polaznik dobiva Uvjerenje o osposobljenosti za poslove voditelja/voditeljice sportsko rekreacijskih aktivnosti za osobe s invaliditetom, koje se upisuje u e-radnu knjižicu. Zbog trenutačno teške situacije nakon razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka, kao i pandemijskog koronavirusa, još uvijek se čeka datum svečanog preuzimanja Uvjerenja, kada će se u Zagrebu okupiti svi predavači i polaznici.

Klaudija Klanjčić, In portal /CD