EHO, Nekategorizirano

Drugo polugodište provedbe socijalne podrške za osobe s invaliditetom u sklopu projekta “Godine nisu važne”

Segment podrške, usluga i pomoći osobama s invaliditetom projekta Udruge Naš život „Godine nisu važne“ bilježi šestomjesečni rad kroz 26 radionica socijalne podrške, 22 radionice psihofizičkih vježbi te 450 sati edukativno-kreativnih aktivnosti i usmjerene komunikacije, navodi se na stranici udruge.

Jedanaest korisnika osoba s invaliditetom organizirani su u manje grupe zbog epidemiološke situacije i prilagođenog rada. Zajedno prate tjedni raspored aktivnosti koji je postao važan dio njihove svakodnevice. Ispunjeni su uzbuđenjem pri svakom susretu jer su željni pokazati svoje vještine i uključiti se u događanja u zajednici – koja sami oblikuju u trenutnoj situaciji, vraćaju u sjećanje školska iskustva i osvježavaju stečena znanja kao i socijalne kompetencije u grupi sa svojim prijateljima i vršnjacima. Korisnicima je osiguran prijevoz i pratnja na aktivnosti i druge potrebne usluge, kao i pomoć pri izvođenju radnih vještina, ponuđena im je i pomoć u kućanskim poslovima te osigurana distribucija edukativnog materijala u obliku osobno prilagođenih listića i kreativnog pribora. Za ovaj mobilni dio zadužena je Sandra Adžam.

Radionicama socijalne podrške koju vodi socijalna pedagoginja Iva Gavranović započinje tjedan. Navodi nam kako je to bilo ovaj put. „Ovaj tjedan smo obilježavajući sedam mjeseci aktivnosti organizirali zabavu i proslavili što smo zdravi i što se još uvijek zajednički družimo i time poboljšavamo raspoloženje i naše socijalne vještine. Osobito u ovim zahtjevnim vremenima svima nam puno znači što se jednom tjednom možemo naći, razmijeniti iskustva i produktivno provoditi slobodno vrijeme. Naši korisnici se iz tjedna u tjedan vesele zajedničkim radionicama u kojima dobivaju podršku i potporu u skladu s njihovim potrebama. Svaki korisnik našao je svoje mjesto u različitim edukativnim radionicama, razgovaraonicama, grupnom radu, likovno-kreativnom izričaju, organiziranom ciljanom druženju, kinotekama, proslavama, obilježavanjima nadnevaka.“

„Socijalna podrška nadovezuje se i na ostalu pomoć u okviru obitelji kao što su pregledi kod liječnika, redovita stomatološka obrada korisnika, praćenje terapije lijekovima, mjerenja vrijednosti tlaka i šećera, obrada anamneza za nutricionističku obradu korisnika u riziku pretilosti. Nadovezuju se i psihofizičke vježbe koje kompenziraju dodatnu tjelesnu i psihičku aktivnost, a provodimo ih u suradnji s prof. psihologije Arminom Hadžićem koji naše korisnike ima u obradi od razdoblja školovanja.

Konstantno smo u interaktivnoj komunikaciji s roditeljima, po potrebi pružamo pomoć pri obradi dokumentacije za podmirivanje obaveza pri institucijama, dajemo podršku i informacije u vezi pandemije COVID 19. Održavamo produktivnu suradnju s prof. edukacijske rehabilitacije iz odjeljenja učenika s teškoćama u razvoju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića koja su pohađali naši korisnici. Učenici starijih skupina uključuju se u naše programe „na daljinu“, a zajedničke uratke prezentiramo u javnosti. Kako bismo dobili širinu uključivanja u zajednicu nastavljamo dalje suradnju s Poslovnim zonama Petrinja; Zelenom kućom, Interpretacijskim centrom baštine Banovine, Centrom Humanika i novonastalom suradnjom s Udrugom IKS i Volonterskim centrom sa WSLS volonterima. Prepoznavanjem sposobnosti, želja i mogućnosti korisnika posredovali smo i pri zapošljavanju našeg korisnika Donalda Matića kao pomoćnog radnika OSI u Automehaničarskom servisu Zibel. U suradnji s poslodavcem i dalje pratimo i usmjeravamo snalaženje korisnika na prvom radnom mjestu, pomažemo poslodavcu u komunikaciji i daljnjoj praksi, kao i podršci roditelja u snalaženju sa novom situacijom zapošljavanja“ , pojasnila nam je Marina Kušan Hadžić kao izvoditeljica programa namijenjenog osobama s invaliditetom u projektu „Godine nisu važne“.

U pripremi božićnih iznenađenja koja su iznimno bitna u ovom neizvjesnom vremenu planiraju ostvariti i međugeneracijsku suradnju korisnika, osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi te potvrditi da godine zaista nisu važne u druženju.

Voditeljica projekta Rada Vlak podržava svaku novu ideju i obogaćivanje projekta. „Moramo konstatirati da smo već sad odradili puno više od planiranih stavki u planu aktivnosti projekta što je izvanredan uspjeh s obzirom na situaciju s COVID 19. U prvom polugodištu provedbe s interdisciplinarnim pristupom imamo jedan inovativan projekt“, naglasila je voditeljica Rada Vlak.

Kroz projekt „Godine nisu važne“ ostvaruju se trajni rezultati izgrađeni na povjerenju korisnika i nesebičnom radu projektnog tima. „Zahvaljujemo svim suradnicima koji nam kroz svoju podršku daju veliku pomoć i priliku poboljšanja kvalitete života naših korisnika“, poručuju iz Udruge Naš život.

Projekt „Godine nisu važne“ sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a odnosi se na Razvoj i provedbu projekata za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru i Općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Partner je na ovom projektu Grad Petrinja. Vrijednost projekta je 1,351.920,03 kuna. U provedbi projekta aktivno sudjeluju nastavnici, socijalni pedagozi, nutricionisti, psiholozi, liječnici.