Hrvatska, Nekategorizirano

Projekt 5. ansambl: Uključivanje mladih s invaliditetom na tržište rada kroz kulturno-umjetničke aktivnosti

Biljeteri-HNK-Zajc1Ovaj inovativni i eksperimentalni projekt zahtijeva iscrpnu pripremu svih dionika: osoba s invaliditetom, edukatora, umjetnika, roditelja, medija, šire publike, donositelja politika i šire javnosti.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović u Zagrebu je potpisao ugovor s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem o dodjeli bespovratnih 797.785,15 kuna iz Europskog socijalnog fonda, a u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Sredstva su namijenjena projektu Grada Rijeke 5. ansambl koji će se provoditi u partnerstvu s HNK Ivana pl. Zajca i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Projekt 5. ansambl inicira uključivanje mladih s teškoćama u razvoju i invaliditetom na tržište rada kroz pripremne kulturno-umjetničke aktivnosti koje će rezultirati usvojenim vještinama, radnim navikama i novim znanjima potrebnim za rad u kazalištu. Projekt započinje potpisivanjem ugovora i trajat će 18 mjeseci.

Projekt je vezan i uz provedbu projekta Europske prijestolnice kulture, kojem je jedan od ciljeva i doprinos povećanom i aktivnom sudjelovanju građana u kulturnim aktivnostima, s posebnim naglaskom na uključenje osoba s invaliditetom i drugih ranjivih socijalnih skupina. Naime, ideja je da u HNK Ivana pl. Zajca, pod čijim krovom danas djeluju četiri profesionalna umjetnička ansambla, u dogledno vrijeme bude i 5. ansambl koji će okupljati osobe s posebnim potrebama po uzoru na slične primjere širom Europe, kao što je Blue Teapot Theatre Company iz Galwaya u Irskoj.

Uz suradnju s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, čiji su polaznici mladi s teškoćama u razvoju i invaliditetom, bit će ostvarena i suradnja s Udrugom Rijeka 21, čiji su članovi su mladi s Downovim sindromom, priopćili su iz gradske uprave.

Anita Blažinović, In portal