Hrvatska, Nekategorizirano

Festival arhitekture za mlade u Čakovcu – završni dio projekta Laboratorij arhitekture

Foto: Udruženje arhitekata Međimurja
Foto: Udruženje arhitekata Međimurja

Grad Čakovec i Udruženje arhitekata Međimurja pozivaju na Festival arhitekture za mlade i otvorenje izložbe projekta Laboratorij arhitekture koje će se održati u subotu 1. prosinca 2018. u 17 h u zgradi Scheier u Čakovcu. Izložba će ostati otvorena do 8. prosinca 2018. godine.

Festival arhitekture za mlade je završni element projekta Laboratorij arhitekture koji provode korisnik projekta Grad Čakovec i projektni partner Udruženje arhitekata Međimurja, s uključenim školama Graditeljskom školom Čakovec, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i Tehničkom školom Čakovec. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Festival će obuhvatiti izložbu projekta Laboratorij arhitekture, stručna predavanja i radionicu za srednjoškolce.

Izložba kojom se predstavlja Laboratorij arhitekture prikazat će cjelokupan radni tijek projekta od ideje do razrade i izvedbe, ne samo finalne rezultate, čime se upravo mladim ljudima kao ciljanoj javnosti i korisnicima projekta želi poručiti da je najvažnije prihvatiti učenje kao proces, a manje se fokusirati isključivo na krajnji rezultat – poručuje voditeljica projekta Blanka Levačić, dipl.ing.arh.

U sklopu festivala održat će se i predavanja koja prenose iskustva sličnih projekata, pojašnjavaju ulogu javnih prostora i svjetske primjere prostora za mlade, naglašavaju važnost edukacije mladih za graditeljska zanimanja i važnost krajobrazne arhitekture, analiziraju Trnavu u Čakovcu te objašnjavaju plakat kao medij u kulturi vizualne umjetnosti.

Održat će se i dvodnevna radionica na kojoj će se analizirati i promišljati prostor iza Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, koji je športsko rekreacijske namjene, ali se trenutno ne koristi u tu svrhu.

Na radionici se planira uključiti 30-ak mladih srednjoškolaca, a na predavanjima i izložbi se očekuje više od 80-ak osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata, uz ostale zainteresirane građane koji će posjetiti izložbu.

Što smo naučili?
Iz Udruženja arhitekata Međimurja kažu kako su prvi put sudjelovali u prijavi i provedbi EU projekta, pa je Laboratorij arhitekture postao izvor mnoštva novih znanja i iskustava. To se ne odnosi samo na učenje o organizaciji, provedbi i financijskom aspektu projekta, već i na učenje suradnji s različitim strukama, profesorima, majstorima, ravnateljima, Gradom, posredničkim tijelima i mnogim drugima koji su dali svoj doprinos projektu.

No, prije svega, stečeno je bogato iskustvo prenošenja znanja mladima, ali i ljubavi prema arhitekturi, urbanizmu, prostornom planiranju, graditeljskim znanjima i praktičnom radu – kaže suradnica na projektu Silvija Pranjić, dipl.ing.arh.

Što nakon Laboratorija arhitekture?
Ideja i model provedbe projekta zasigurno mogu služiti kao polazište i inspiracija novim edukacijskim projektima, poticaj daljnjoj suradnji škola s udruženjem arhitekata, lokalnih i regionalnih jedinica, kojim će se sustavno i planirano unaprjeđivati edukacija mladih o kvaliteti javnih prostora – poručuju autorice projekta.
Analize i ideje skupljene u Laboratoriju arhitekture o javnim prostorima Čakovca, posebice prostora Trnave, mogu biti poticaj urbanističko-arhitektonskim projektima i njihovoj izvedbi. Takvi projekti ne zahtijevaju nužno velika sredstva, ali su povezani zajedničkom idejom oplemenjivanja i kvalitetnijeg korištenja prostora Trnave, pješačko-biciklističkih mostova, staza, parkova, dječjih i sportskih igrališta Čakovca – zaključuju autorice projekta.