Hrvatska, Nekategorizirano

Projekt 5. ansambl: Uključivanje mladih s invaliditetom na tržište rada kroz kulturno-umjetničke aktivnosti

Biljeteri-HNK-Zajc1Ovaj inovativni i eksperimentalni projekt zahtijeva iscrpnu pripremu svih dionika: osoba s invaliditetom, edukatora, umjetnika, roditelja, medija, šire publike, donositelja politika i šire javnosti.

Piše: Anita Blažinović, In portal

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović u Zagrebu je sudjelovao na svečanosti potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 797.785,15 kuna iz Europskog socijalnog fonda, odobrenih putem poziva Umjetnost i kultura za mlade. Svečanosti je nazočila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem te Upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić. Sredstva su namijenjena projektu Grada Rijeke 5. ansambl koji će se provoditi u partnerstvu s HNK Ivana pl. Zajca i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Projekt 5. ansambl potiče uključivanje mladih s teškoćama u razvoju i invaliditetom na tržište rada kroz pripremne kulturno-umjetničke aktivnosti koje će rezultirati usvojenim vještinama, radnim navikama i novim znanjima potrebnim za rad u kazalištu. Projekt započinje potpisivanjem ugovora i trajat će 18 mjeseci.

Projekt je vezan i uz provedbu projekta Europske prijestolnice kulture, kojem je jedan od ciljeva i doprinos povećanom i aktivnom sudjelovanju građana u kulturnim aktivnostima, s posebnim naglaskom na uključenje osoba s invaliditetom i drugih ranjivih socijalnih skupina. Naime, ideja je da u HNK Ivana pl. Zajca, pod čijim krovom danas djeluju četiri profesionalna umjetnička ansambla, u dogledno vrijeme bude i 5. ansambl koji će okupljati osobe s posebnim potrebama po uzoru na slične primjere širom Europe, kao što je Blue Teapot Theatre Company iz Galwaya u Irskoj.

Uz suradnju s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, čiji su polaznici mladi s teškoćama u razvoju i invaliditetom, bit će ostvarena i suradnja s Udrugom Rijeka 21, čiji su članovi su mladi s Downovim sindromom, priopćili su iz gradske uprave.