Nekategorizirano, Svijet

Europska komisija odobrila novu statističku podjelu Hrvatske, omogućujući znatno veće sufinanciranje

Europska komisija (EK) je u srijedu odobrila novu kartu Hrvatske za dodjelu regionalnih potpora u razdoblju od od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2027., koja će omogućit značajno veće sufinanciranje za sve regije, uključujući i najrazvijeniji Zagreb.

Hrvatska je dosad bila podijeljena na dvije regije NUTS2, Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, a od 1. siječnja 2022. imat će četiri – Panonsku, Sjevernu, Jadransku i Grad Zagreb.

NUTS je engleska kratica za Nacionalnu klasifikaciju prostornih jedinica za statistiku. Postoje tri razine: NUTS1 obuhvaća cijelu Republiku Hrvatsku, NUTS2 su statističke regije i NUTS3 je podjela na 21 županiju.

Prema dosadašnjoj podjeli na dvije statističke regije, maksimalni intenzitet potpora za poduzeća bio je 25 posto.

Prema novoj statističkoj podjeli, maksimalni intenzitet potpora koji se može dodijeliti za velika poduzeća u Panonskoj Hrvatskoj, čiji BDP po glavi stanovnika doseže 41,58 posto od prosjeka EU, može iznositi do 50 posto, što je 25 posto više nego do sada.

Isto vrijedi i za Sjevernu Hrvatsku, čiji je BDP po glavni stanovnika 48,43 u odnosu na prosjek EU-a.

U Jadranskoj Hrvatskoj, gdje BDP po glavi stanovnika doseže 60,33 posto prosječnog BDP-a u EU27, potpore mogu biti do 40 posto, što je 15 posto više nego do sada.

U Gradu Zagrebu, čiji BDP po glavni stanovnika iznosi 109,4 posto BDP-a od prosječnog BDP-a u EU-u, potpore mogu iznositi do 35 posto, što je 10 posto više nego do sada.

Za početna ulaganja s prihvatljivim troškovima do 50 milijuna eura u svim se navedenim područjima maksimalni intenziteti potpore mogu povećati za 10 postotnih bodova za ulaganja srednjih poduzeća i za 20 postotnih bodova za ulaganja malih poduzeća.

Dodatno, Ličko-senjska županija, koja je dio Jadranske Hrvatske, smatra se rijetko naseljenim područjem s manje od 12,5 stanovnika po četvornom kilometru, imat će povoljniji tretman u kontekstu dodjele operativnih potpora.

Na regionalnoj karti Hrvatske definirane su hrvatske regije koje imaju pravo na regionalnu investicijsku potporu te je za svaku od njih utvrđen maksimalni intenzitet potpore. Intenzitet potpore maksimalni je iznos državne potpore koji se može dodijeliti po korisniku, izražen kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja.