Hrvatska, Nekategorizirano

EK: Kreativnoj Europi proračun od oko 385 milijuna eura

Europska komisija donijela je program rada za 2022. u okviru kojeg je programu Kreativna Europa odobren proračun od oko 385 milijuna eura, što je gotovo 100 milijuna više u odnosu na 2021. godinu, priopćio je Desk Kreativne Europe.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je da je za program Kreativna Europa 2022. predviđen dosad najveći proračun te pozvala umjetnike, autore i kulturne djelatnike da istraže i iskoriste brojne mogućnosti financiranja koje im se pruža potporom u oporavku, kreativnom radu i ostvarenju inovacijskog potencijala.

U okviru programa Kreativna Europa mobilizirat će se rekordnih 226 milijuna aura za audiovizualni sektor te 35 milijuna eura za međusektorsku suradnju, uključujući informativne medije, objasnio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Kreativna Europa, dodao je, ulagat će u inovacije u digitalne tehnologije i nove vrste sadržaja, od prvoklasnih televizijskih serija do virtualne stvarnosti. “U sklopu nastojanja da zaštitimo slobodu medija u EU-u financirat ćemo partnerstva u novinarstvu, jačati profesionalne standarde i promicati medijsku pismenost”, rekao je Breton.

Kako se ističe u priopćenju, potprogram Kultura obuhvaćat će nove pozive i inicijative za sektore glazbe, kulturne baštine, izvedbenih umjetnosti i književnosti. Pokrenut će se i program mobilnosti kojim će se umjetnicima, autorima ili kulturnim djelatnicima omogućiti odlazak u inozemstvo radi profesionalnog razvoja ili međunarodne suradnje, kao i pronalaženja nove publike, koprodukcija, sukreiranja ili predstavljanja njihova rada.

Potprogram MEDIA, koji je usmjeren na audiovizualni sektor, za 2022. predviđa nekoliko noviteta. Financijskim sredstvima potaknut će se razvoj inovativnih videoigara i virtualne stvarnosti. Novo djelovanje “MEDIA 360 stupnjeva” bit će usmjereno na vodeće industrijske forume koji surađuju s poduzećima u cijelom audiovizualnom lancu vrijednosti, dodaje se u priopćenju.

Međusektorski potprogram predviđa povećanje sredstava za Laboratorij kreativnih inovacija za zajedničke inovacijske projekte koji uključuju više kreativnih sektora te doprinose novom europskom Bauhausu. Povećat će se i potpora informativnim medijima dodatnim mjerama za jačanje slobode medija.

Program Kreativna Europa usmjeren je i na ključna pitanja koja utječu na kulturne i kreativne sektore. U okviru projekata financiranih sredstvima iz potprograma MEDIA morat će se provoditi strategije za ekološka rješenja i raznolikost, uključujući rodnu ravnopravnost.

Kreativna Europa će stoga znatno pridonijeti političkim prioritetima Komisije u pogledu održivosti i uključivosti. Program obuhvaća inicijative usmjerene na druge prioritete EU-a, kao što je doprinos strategiji EU-a za suzbijanje antisemitizma i njegovanje židovske kulture te Europskoj godini mladih, kaže se.

Nedavno je pokrenut internetski vodič CulturEU koji nudi informacije o dostupnim financijskim sredstvima EU-a. Navedeno je ukupno 75 mogućnosti financiranja iz 21 programa EU-a, od Kreativne Europe i Obzora Europa do strukturnih fondova i InvestEU-a.