Nekategorizirano, Svijet

Potpredsjednica EK: Vladavina prava je nužna za dobivanje sredstava EU-a

Članice EU-a trebale bi dobiti sredstva iz proračuna i fonda za oporavak od covida-19 samo ako imaju snažne sudove i mjere protiv korupcije, poručila je u ponedjeljak potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova, čime je poslala upozorenje zemljama poput Poljske i Mađarske.

Lideri 27 članica EU-a sastaju se idućeg tjedna u Bruxellesu kako bi razgovarali o prijedlogu proračuna za razdoblje 2021.-2027. te o fondu za oporavak od koronavirusa koji je predložila Europska komisija.

Uvjeti za dobivanje sredstava, bilo da je riječ o poštivanju demokratskih standarda ili ekonomskim reformama, jedna su od glavnih točki prijepora zbog kojih nije došlo do dogovora svih zemalja čalnica.

“Vladavina prava trebala bi biti uvjet za distribuciju novca EU-a”, kazala je Jourova, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, u ponedjeljak prije razgovora s ministrima pravosuđa članica EU-a.

Navela je “funkcionalno pravosuđe” i snažne mehanizme za borbu protiv korupcije kao nužne preduvjete.

Njezine riječi upozorenje su vladama u Poljskoj i Mađarskoj, za koje Komisija tvrdi da potkopavaju neovisnost pravosuđa, kao i Rumunjskoj i Bugarskoj zbog korupcije.

“Zaustavljanje novca nije nešto što bih htjela vidjeti, ali moramo imati u pravnom poretku neka jamstva da, ako stvari stvarno odu u krivom smjeru u državi članici da se tada novac poreznih obveznika ne može isplatiti”, kazala je Jourova.

Prema posljednjem prijedlogu, Komisija bi preporučila načine rješavanja problema s vladavinom zakona u bilo kojoj zemlji članici. Za blokiranje takvog plana bila bi potrebna većina glasova članica EU-a.

Zemlje poput Njemačke, Francuske, Švedske i Nizozemske zahtijevaju oštre zaštitne mjere za pristup sredstvima kako bi se kontroliralo kršenje temeljnih vrijednosti EU-a, poput neovisnog sudstva i medija. (Hina)