Nekategorizirano, Svijet

Europska komisija predložila reformu sustava azila

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Europska komisija u srijedu predstavila prijedlog za reformu zajedničkog europskog sustava azila u kojem se zadržava temeljno načelo da je za razmatranje azila odgovorna ona zemlja članica u koju je tražitelj azila prvo ušao, ali se uvodi korektivni mehanizam koji treba osigurati pravedniju raspodjelu u slučaju kada se neka zemlja nađe pod velikim migrantskim pritiskom.

“Vidjeli smo tijekom ove krize kako je mali dio članica bio pod velikim pritiskom zbog nedostataka sadašnjeg sustava, koji nije bio ni predviđen za takve situacije. Naprosto, nema drugog rješenja, svaki put kada je jedna članica preopterećena mora postojati solidarnost i odgovornost mora biti pravedno raspoređena unutar EU-a. Današnjim prijedlogom to želimo osigurati”, rekao je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.
Prijedlog reforme zajedničkog europskog sustava azila, tzv. Dublinskog sustava, uključuje i pretvaranje sadašnjeg Europskog potpornog ureda za azil (EASO) u Agenciju Europske unije za azil, koja će imati jaču ulogu te jačanje Eurodaca, europske baze otisaka prstiju.
“S predloženom reformom Dublinskog sustava, jačanjem Eurodaca i pretvaranjem EASO-a u pravu Europsku agenciju za azil, mi danas poduzimamo veliki korak u pravom smjeru”, izjavio je povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Novi sustav uključuje korektivni mehanizam, koji će se automatski aktivirati čim kada se neka zemlja članica suoči s nerazmjernom visokim brojem zahtjeva za azil s obzirom na njezinu veličinu i gospodarsku snagu. Čim broj tražitelja azila prijeđe 150 posto od referentne vrijednosti (koja se određuje prema BDP-u i broju stanovnika), svi novi tražitelji azila bit će premješteni u druge zemlje članice. Zemlje članice imat će mogućnost i nesudjelovanja u tom mehanizmu, ali će u tom slučaju morati platiti doprinos solidarnosti od 250.000 eura za svakog tražitelja azila za kojeg bi inače bila odgovorna, a taj novac će ići zemlji koja primi tog migranta.

Predloženi sustav uključuje i mjere koje obeshrabruju zlouporabe i sekundarno kretanje migranata. To znači da će tražitelj azila morati ostati u zemlji koja razmatra njegov zahtjev za azil.
Ovaj zakonodavni prijedlog mora dobiti svjetlo zemalja članica i Europskog parlamenta da bi postao zakon. (HINA)