Aktualno, Nekategorizirano

Festival Zgodne žene spašavaju stvar, Split, 4.-7. kolovoza

Četiri dana sa sjajnim pjesnikinjama, književnicama, novinarkama, aktivisticama i jednim mladim parom filmaša
Četiri dana sa sjajnim pjesnikinjama, književnicama, novinarkama, aktivisticama i jednim mladim parom filmaša

“Za Skribonaute ljeto je uvijek vrijeme za nove kreativne pothvate suradnju s našim dragim partnerima Domom za nezbrinutu djecu Miljenko i Dobrila i Kino klubom Split te za još jednog izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar. I ove godine posvetit ćemo četiri dana sjajnim pjesnikinjama, književnicama, novinarkama, aktivisticama i jednom mladom paru filmaša, ali ovog puta na novoj lokaciji – u caffe baru Chillton. Zašto baš tamo? Zato što Chillton nije samo još jedan “obični” kafić u gradu koji im obiluje, već je on rezultat dugogodišnje poduzetničke želje Info da u Splitu stvore mjesto za zajednicu, jedan pravi centar na kojem svi možemo biti, stvarati i uživati u programu zajedno”, stoji u najavi događaja, piše Kulturpunkt.

Festival se otvara u četvrtak, 4. kolovoza 2016. tribinom Feministički mediji: Zašto i za koga? Na kojoj će Jelena Tešija iz Libela.org i Marino Čajdo iz portala Vox Feminae govoriti o neprofitnim feminističkim medijima i njihovoj ulozi u reprezentaciji feminizma/ma u Hrvatskoj danas.

Drugi dan festivala, u petak 5. kolovoza, predstavljaju se jake snage mlade splitske poezije Katja Grcić, Petra Rosandić i Nada Topić. Čekaju vas tri snažne zbirke, tri poetska svijeta i jedan moderatorica i vodič kroz njih, Irena Deloga Nešić.

Subota, 6.kolovoza, posvećena je kratkoj priči kroz susret s dvije zbirke jakog autorskog potpisa – Dobri dani nasilja Ružice Aščić i Ticala Jelene Zlatar Gamberožić. Kroz zonu kratke priče kojom danas dominiraju autorice i rad ovih nagrađivanih autorica vodi vas Luiza Bouharaoua.

Festival se zatvara u nedjelju, 7. kolovoza s projekcijom dokumentarnog filma nagrađenog nagradom za Etiku i ljudska prava na 25. Danima hrvatskog filma, Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile, i tribinom Kada umjetnost “imitira” život na kojoj sudjeluju nagrađivana pjesnikinja i književnica Ivana Bodrožić te nagrađivana slobodna novinarka i autorica knjige Kako ste? Barbara Matejčić. Upravo će Barbarina zbirka šest priča hibridne forme i Ivanin najnoviji roman Rupa biti povod razgovara o odnosu književnosti i zbilje, angažiranom pisanju i mogućnosti koje ono ima da potakne društvenu promjenu. Kroz program vas vodi Luiza Bouharaoua.

Posebni bonus program čini akcija Poezija za van! Slijedite tragove na Facebook adresi i pronađite poeziju pretočenu u vizualnu umjetnost. Akcija traje dok sve pjesme ne nađu svog vlasnika.