Aktualno, Nekategorizirano

Financiranje projekata energetske učinkovitosti

akcija_crPredstavljanje analize održava se u petak, 3. veljače u 10 sati u Klubu Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2.

Korištenje europskih fondova u ovu svrhu je daleko ispod planiranog, osobito za poticanje obnovljivih izvora energije. Zbog toga je provedena detaljna analiza uspješnosti korištenja sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova koja su na raspolaganju za poticanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u razdoblju od 2014. do 2017. godine. Svrha Analize je poticanje rasprave o mogućim poboljšanjima postojećeg sustava i njegovog okvira, s ciljem povećanja iskorištenja sredstava u razdoblju od 2014. do 2020. godine te bolje pripreme za korištenje sredstava u narednim financijskim razdobljima.

U Analizi se ukazuje na propuste u korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova te na koristi koje bi se mogle ostvariti kada bi se ova sredstva namjenski iskoristila. Također, u analizi se predlažu kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere koje daju odgovor na uočene manjkavosti te služe kao poticaj korištenju obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti.

Najvažnije elemente Analize predstavit će dr.sc. Maja Božičević Vrhovčak iz DOOR-a, a komentirat će ih Toni Vidan, potpredsjednik stručne skupine za transport, energetiku i infrastrukturu (Section TEN) Europskog gospodarsko socijalnog odbora i voditelj Energetskog programa Zelene akcije, te Bernard Ivčić iz Zelene akcije. Nakon uvodnih izlaganja uslijedit će rasprava.