Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama „16 dana aktivizma“ najavila akcije u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu, Zaboku!

U ponedjeljak 25.11. na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama počinje globalna kampanja „16 dana aktivizma“. Platforma za reproduktivnu pravdu u suradnji s organizacijama civilnog društva Roda – Roditelji u akciji, Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava, inicijativom #Spasime te nizom drugih organizacija i inicijativa najavljuje javne akcije i druga događanja u više gradova u kampanji “Od šutnje do promjene”.

U proteklih godinu dana u Hrvatskoj smo svjedočile procesima otkrivanja nasilja nad ženama i djevojčicama kao društvenog problema i trima uspješnim kampanjama koje su mobilizirale građanke i građane u borbi protiv nasilja prema ženama – #Prekinimošutnju, #Spasime i #Pravdazadjevojčice.

Udruga Roda – Roditelji u akciji je kroz inicijativu #Prekinimošutnju prikupila svjedočanstva žena iz hrvatskih bolnica. Žene su po prvi put progovorile o iskustvima u ginekološkim ordinacijama i rađaonama te time ukazale na strukturni problem nasilja prema ženama u sustavu zdravstvene skrbi.

Kao reakcija na slučaj obiteljskog nasilja na Pagu, pokrenuta je inicijativa #Spasime. Nakon prosvjeda u Zagrebu osnovan je i fond za direktnu pomoć žrtvama nasilja, ali usvojene su i zakonodavne izmjene. Poruke nulte tolerancije na nasilje ušle su u javni prostor, a za fond je doniralo preko 40.000 građanki i građana.

Konačno, u listopadu ove godine, u kampanji #Pravdazadjevojčice u 15 gradova Hrvatske građanke i građani su prosvjedima i akcijama pružili podršku ženama koje su preživjele seksualno nasilje te jasno poručili da vjeruju žrtvama seksualnog nasilja i da im je dosta institucionalnog nasilja kroz koje žrtve nerijetko prolaze.

Kroz ove tri kampanje žene su napravile prvi korak od šutnje do promjene – glasno su progovorile o iskustvima o kojima su do tada šutjele. Građanke i građani koji su ih podržali napravili su još jedan korak – prepoznali su problem nasilja nad ženama i glasove žena koje su tražile podršku. Zakonodavnim promjenama koje su prije nekoliko tjedana ušle u saborsku proceduru napravljen je još jedan korak u pravom smjeru, međutim, još je dug put pred svima nama.

Platforma za reproduktivnu pravdu poziva sve građanke i građane da kroz sljedećih 16 dana – od Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25.11. do Dana ljudskih prava 10.12. ponovno udruže snage te sudjelovanjem u akcijama, podrškom na društvenim mrežama, razgovorom o temi nasilja nad ženama, podrškom ženama u njihovoj okolini koje preživljavaju nasilje još jednom pošalju poruku da neće šutjeti, da im je nasilje nad ženama važna tema, da zahtijevaju temeljite i duboke institucionalne i društvene promjene koje će doprinijeti prevenciji svih oblika nasilja nad ženama, pružanju sustavne i adekvatne podrške žrtvama te podršci radu organizacija civilnog društva specijaliziranima za ovaj problem.

Odgovornost je cijelog društva prema ženama koje su prekinule šutnju i progovorile o svojim iskustvima da ih se ne ostavi same te da prekinutu šutnju pretvori u društvenu i institucionalnu promjenu. Mogućnosti i snaga pojedinaca i pojedinki su različiti, ali svaki korak doprinosi putu prema društvu u kojem će ravnopravnost i nenasilje biti temeljne vrijednosti. Pridružite se akcijama tijekom 16 dana aktivizma u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu, Zaboku!