Hrvatska, Nekategorizirano

Platforma za reproduktivnu pravdu izvela javnu akciju “Za svijet po mjeri djevojčica!”

Članice Platforme za reproduktivnu pravdu, jedne od organizatorica velikog prosvjeda “Pravda za djevojčice”, u utorak su , na Dan ljudskih prava i posljednji dan 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, ispred Banskih dvora izvele javnu akciju “Za svijet po mjeri djevojčica!”.

Tijekom akcije čitale su svjedočanstva žena koje su preživjele nasilje te Vladi uputile zahtjeve koji uključuju zakonodavne i institucionalne promjene nužne za prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama veliki je društveni problem, što su pokazale i tri uspješne kampanje koje su u posljednjih godinu dana mobilizirale građanke i građane diljem Hrvatske – #Prekinimošutnju, #Spasime i #Pravdazadjevojčice. Tijekom i nakon ovih kampanja žene u Hrvatskoj su jasno i glasno progovorile o svojim iskustvima nasilja na porodu, obiteljskog i seksualnog nasilja, te su napravile velike korake od šutnje do promjene. Platforma za reproduktivnu pravdu od Vlade sada traži poduzimanje daljnjih koraka kako bi osigurala sigurnost žena i djevojčica u javnim prostorima, bolnicama, na radnim mjestima i u domovima.

Koordinatorica Platforme Paula Zore izjavila je kako u sustavu prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama i dalje postoji niz problema te da je ovom društvenom problemu potrebno pristupiti sveobuhvatno. To prije svega znači implementaciju Istanbulske konvencije, koja sadrži sve potrebne mjere. “To se, međutim, neće dogoditi bez da se u proračunu izdvoje potrebna sredstva”, istaknula je.

U zahtjevima koje je Platforma danas uputila Vladi nalazi se čitav niz mjera: od prevencije – uvođenja građanskog i zdravstvenog odgoja u škole koji će promicati nenasilje i rodnu ravnopravnost – preko zakonskih izmjena i specijalističkih edukacija za službe koje rade s osobama koje su preživjele obiteljsko ili seksualno nasilje, do cijelog niza drugih mjera poput uspostave skloništa i savjetovališta u regijama gdje ih nema.

“Potrebno nam je više savjetovališta za seksualno nasilje, jer u Hrvatskoj trenutno postoji samo jedno takvo savjetovalište. Od Vlade zahtijevamo još barem tri specijalizirana savjetovališta, kako bismo imali po jedno u svakoj regiji”, naglasila je Zore.