Hrvatska, Nekategorizirano

Gospić: Održana komemoracija za Milana Levara

U povodu 20 obljetnice ubojstva hrvatskog branitelja i haškog svjedoka Milana Levara, Dokumenta- Centar za suočavanje s prošlošću i Antifašistička liga RH organizirali su u petak komemoraciju kojoj su nazočili Levarova udovica Vesna Levar i njihov sin Leon.

S obzirom da je Milan Levar kao hrvatski branitelj svjedočio i javno govorio o ubojstvima hrvatskih i srpskih civila i ratnih zarobljenika u gospićkom kraju, njemu i njegovoj obitelji stizale su poratnih godine sve ozbiljnije prijetnje, a onda je uslijedila i njegova likvidacija, rečeno je na komemoraciji na gospićkom groblju.

Predstavnik Antifašističke lige Drago Pilsel izjavio je da su se znala imena naručitelja Levarovog i nekih drugih ubojstava, kao i imena izvrštelja tih zločina, ali postojao je razlog zašto oni nikada nisu bili uhićeni i osuđeni.

“Pamtim kao pratitelj razgovor Vesne Levar s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, koji je održan u Državnom odvjetništvu 14. listopada 2010. godine. Otišla je tamo kako bi se informirala o statusu predmeta protiv nepoznatog počinitelja ubojstva svog supruga. Bajić je tada rekao, citiram, oni u DORH-u znaju tko je ubojica, ali mu to ne mogu dokazati”, kazao je Pilsel.

Policija je, rekao je Pilsel podsjećajući na pisanje Feral Tribunea, još 1999. godine imala saznanja o režiji atentata, uključujući i iskaz čovjeka koji je tada priznao da je osobno pripremao Levarovo ubojstvo, te je samo čekao “zeleno svjetlo”.

Levar je, ocijenio je Pilsel, postao sinonim za građansku Hrvatsku, koja nije smjela prešutjeti tamnu stranu Domovinskog rata.

Citirao je pritom književnika Miljenka Jergovića koji je ustvrdio da je Levar umro jer nije htio biti suučesnik zločina u kojem nije sudjelovao. “Svjedočio je pred haškim tribunalom i zato je osuđen na smrt i sramoćenje. Govorio je o nečemu što je trebalo ostati pod tzv. nacionalnim zavjetom šutnje”.

Čelnica Documente Vesna Teršelič, podsjetila je kako je tijekom istrage koju je vodilo tužiteljstvo haškoga tribunala, tribunal preuzeo odgovornost za Levarovu zaštitu, ali to nije ispoštovao, već je dio odgovornosti prenio na hrvatsko pravosuđe i policiju u očekivanju da će oni zaštititi svjedoka ratnih zločina.

Nažalost, istraga nije dala rezultata ni 20 godina nakon ubojstva, kazala je Vesna Teršelič poručivši kako Levara treba shvatiti kao inspiraciju, jer je njegov doprinos istini i humanizaciji odnosa prema svim žrtvama rata neizmjeran.

“Levar je ubijen jer je bio borac za istinu i zato što je prekršio nacionalnu ‘omertu’ šutnje. Na nama je da napravimo korak bliže onoj Hrvatskoj u kojoj će Levar biti slavljen kao heroj i branitelj domovine, kao o i branitelj istine”, poručila je Teršelič. (hina)