Nekategorizirano, Stajališta

HHO poziva zastupnike da ustavne suce biraju po savjesti, a ne po "partijskoj direktivi"

ivan_zvonimir_cicakHrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pozvao je u četvrtak saborske zastupnike da pri glasanju o trojici novih ustavnih sudaca glasaju po savjesti, a ne po “partijskoj direktivi”.
Svođenje Ustavnoga suda na predmet jeftine političke trgovine nije usmjeren samo na rušenje ugleda institucije tog suda već i nastavak rušenja ugleda institucija u Hrvatskoj uopće, smatraju u HHO-u iz kojega pozivaju zastupnike da im kod glasanja “pred očima treba biti stabilnost hrvatskoga društva, kao i jačanje pozicije i ugleda institucija”.
Podsjećaju na “natezanje i jeftinu političku trgovinu” prilikom nedavnog izbora osam ustavnih sudaca kada, po njihovom mišljenju, nisu izabrane osobe zvučnih znanstvenih, stručnih i intelektualno prepoznatljivih sposobnosti nego “uhljebljeni trećerazredni partijsko-stranačko otpisani dužnosnici”.

U HHO-u smatraju da događanja vezana uz izbor trojice novih sudaca nadmašuje već viđeno. Pritom se posebno osvrću na predsjednika SDP-a Davora Bernardića i njegovu “ucjenu” vladajućoj većini, uvjetujući izbor ustavnih sudaca, za koje je potrebna dvotrećinska većina, ustanovljavanjem istražnog parlamentarnog povjerenstva u slučaju Agrokor.

U HHO-u upozoravaju da je model izbora ustavnih sudaca dvotrećinskom većinom, kojega je zagovarao MOST, složen posao čak i u državi koja ima razvijenu demokraciju i demokratsku kulturu, kao što je Njemačka, te da taj model otvara mogućnosti za stanovite oblike nagodbenjačke trgovine među najmoćnijim strankama u državi.
“Uvjetovanje izbora sudaca Ustavnoga suda trivijalnom pričom o povjerenstvu za Agrokor pokazuje odsutnost svijesti o važnosti institucije Ustavnoga suda u dijelu naše političke elite. Ako smo nedavno slične oblike političke trgovine nazvali ‘političkom prostitucijom’ kako da nazovemo ovaj oblik političke ucjene“, pitaju se u HHO-u iz kojeg podsjećaju da Ustavni sud nije samo vrhovni regulator pravnog poretka i “nadzornik vladavine prava u nekoj državi”, nego i “glavna brana kršenju ljudskih prava u civiliziranim državama”.