Aktualno, Nekategorizirano

Državno natjecanje u mjerenju brzine i izražajnosti čitanja Brailleovog pisma

Braille- Ilustracija1Hrvatska knjižnica za slijepe u subotu, 25. ožujka, po deveti put organizira državno natjecanje u mjerenju brzine i izražajnosti čitanja Brailleovog pisma, a natjecanje je podijeljeno na kategorije učenika do 18 godina i odraslih slijepih osoba.

Knjižnica za slijepe time želi očuvati tradiciju i popularizirati čitanje Brailleovog pisma, te potaknuti i zainteresirati slijepe osobe na aktivno čitanje i usavršavanje. Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se 17 odraslih i 13 učenika.

“Najmlađa prijavljena natjecateljica ima 14 godina, a najstariji natjecatelj čak 71 godinu. Najbolji rezultat do sada na natjecanju čitanja vezanog teksta postigla je natjecateljica koja je pročitala 121 riječ u minuti u kategoriji mlađih, a u kategoriji odraslih sa 160 pročitanih riječi”, kazala je Ljerka Dinjar iz Knjižnice.

Nove tehnologije i tehnička rješenja za informiranje, kao što su audio knjige i slično, potiskuju Brailleovo pismo, a poznavanje tog pisma jamstvo je pismenosti koje se mora njegovati. Dinjar kaže da natjecatelji ne dolaze samo radi nagrada, već i zbog poštovanja prema pismu te kako bi očuvali tradiciju čitanja brajice i sklopili nova poznanstva i prijateljstva. “Cilj je korištenje Braillevog pisma u svakodnevnom životu. Sudeći po tome koliko se posuđuju brajevi časopisi i knjige u matičnoj knjižnici, mnogo je zainteresiranih”, ustvrdila je.

Louis Braille je osmislio savršen sustav točkastog, reljefnog pisma po mjeri slijepog čovjeka. Brajica je izdržala mnoge vremenske kušnje i ostala neovisna o visokoj tehnologiji i popularni je medij među populacijom slijepih osoba, rekla je Dinjar.

Hina