Aktivizam, Nekategorizirano

House of Flamingo i Zagreb Pride pozivaju na after-Pride program na Ribnjaku

Drag queer izvedbeni kolektiv House of Flamingo u ljeto 2021. uplovljava uz mini turneju svog after-Pride programa ‘FANNY PACK’ po Hrvatskoj! Nakon izvedbe u Splitu, koja je održana sredinom lipnja, drugi događaj za publiku se odvija upravo u Zagrebu, 3. srpnja u parku Ribnjak u 18:30h. Izvedba je dio programa XX. Povorke ponosa Zagreb Pride koja se održava isti dan.

U after-Pride programu publiku zabavljaju HoF tranđeli Colinda Evangelista i Entity, uz dodatak rejva Jovanke Broz Titutke.

FANNY PACK (prosto narodno: pederuša) je klupsko-izvedbeni program koji se u Zagrebu posljednjih godina održava nakon Povorke ponosa, u organizaciji queer kolektiva House of Flamingo. Program stvara siguran klupski prostor LGBTIQ osobama za proslavu jednog od najvažnijih političkih protesta dana unutar godine, kroz bogat sadržaj umjetničkih izvedbi i kvalitetnog zvuka. Time se odaje počast činjenici da je upravo iz jednog noćnog kluba, njujorškog Stonewall Inna, potekao moderni pokret za ravnopravnost osoba svih rodnih i spolnih obilježja i identiteta. Ove godine program aktivistički “izlazi iz ormara” zatvorenih klupskih prostora na otvoreno.

FANNY PACK turneja je odgovor na manjak queer izvedbenih programa diljem RH u posljednjih godinu dana, kao posljedica pandemije koja je efektivno ograničila mogućnosti za daljnji razvoj i vidljivost queer umjetnosti i identiteta u javnom i kulturnom prostoru; ali ograničila i pristup srodnim sadržajima širem spektru publike.

Program je besplatan za javnost. Izvedba se održava na otvorenom uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera za masovna okupljanja. Sve koje sudjeluju u povorci i popratnom programu na Ribnjaku dužne su posjedovati važeću Covid potvrdu.

Logističku i organizacijsku podršku pružaju Zagreb Pride i K-zona. Vizualni identitet turneje potpisuje Yellow Yuri.

House of Flamingo je queer umjetnički kolektiv koji djeluje na zagrebačkoj nezavisnoj kulturnoj sceni, kao platforma za razvoj drag kulture i izvedbene scene u regiji. Programi kolektiva u Zagrebu, i kroz gostovanja u drugim gradovima, odgovaraju na potrebu za prostorom slobode, tolerancije, međusobnog uvažavanja i kreativnosti u kojem participiraju
umjetnici i publika svih rodnih, spolnih i drugih identitetskih odrednica. Kolektiv je od svog osnutka 2013. gostovao u svakom glavnom gradu ex-Yu regije te u Splitu, Zadru, Poreču, Rijeci, Opatiji, Puli i Koprivnici.

Ovaj događaj je dio ljetne turneje kolektiva House of Flamingo (Pederuša: Štiklom na put ponosa) koja se provodi kroz platformu Clubture, a ostvaruje se zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Ureda za kulturu Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja.