Hrvatska, Nekategorizirano

Hrvatski P.E.N. centar protiv uvođenja verbalnog delikta u pravosudnu praksu

foto HINA/ Damir SENČAR
foto HINA/ Damir SENČAR

Nevladina udruga Hrvatski P.E.N. centar oštro se u ponedjeljak usprotivila uvođenju verbalnog delikta u pravosudnu praksu i zatvorskoj presudi zbog izgovorene riječi koja je izrečena Zoranu Ercegu.

Uskratiti nekome pravo na političko mišljenje zadiranje je u temeljno demokratsko pravo, podsjeća P.E.N. centar u priopćenju.

Aktivist Zoran Erceg prošlog je tjedna na zagrebačkom Prekršajnom sudu uvjetno osuđen na 15 dana zatvora zbog narušavanja javnog reda i mira na otvorenju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu 10. prosinca prošle godine. Tada je uzviknuo da je Tuđman “upropastio Hrvatsku” te da je “ratni zločinac”.

Hrvatski P.E.N. centar zabrinut je i zbog učestalih sudskih presuda novinarima za naknadu štete, kao što se nedavno dogodilo piscu i novinaru Jurici Pavičiću, kao i zbog tužbi HRT-a protiv vlastitih novinara i Hrvatskog novinarskog društva.

Općinski sud u Splitu prošlog je tjedna nepravomoćno presudio da Pavičić mora platiti 50 tisuća kuna odštete Dušku Mucalu, bivšem intendantu splitskog HNK-a, zbog povrede prava osobnosti objavom serije tekstova o njegovom mandatu na čelu tog kazališta.

P.E.N. centar drži također neprihvatljivim pritisak političara i političkih stranaka na slobodu izražavanja, kao što je i progon i zazivanje nasilja nad novinarkom Jutarnjeg lista Željkom Godeč zbog iznošenja činjenica iz nalaza Državne revizije. (Hina)