Nekategorizirano, Svijet

HRW: IS namjerno napada civile koji ne žele poslužiti kao "ljudski štit" pred iračkim snagama u Mosulu

P-H20161127000291Pripadnici Islamske države “namjerno” su napadali civile koji im nisu željeli poslužiti kao “ljudski štit” u bijegu pred iračkim snagama u Mosulu, njihovu iračkom uporištu, priopćio je Human Rights Watch (HRW) u srijedu.
Mosul, drugi po veličini irački grad, poprište je intenzivnih sukoba otkad je pokrenuta ofenziva kako bi se odande otjeralo džihadiste. Iračke oružane snage koje podržava antidžihadistička međunarodna koalicija uspjele su preuzeti kontrolu nad četvrtima na istoku grada ali Islamska država (IS) nastavlja kontrolirati zapad.
Među pedesetak stanovnika istoka Mosula koji su pobjegli prema iračkom Kurdistanu i koje je uspjela ispitati organizacija za zaštitu ljudskih prava, 31 je prenijelo podatak o napadima IS-a.
Napadi su “izvedeni minobacačkim granatama, uz pomoć snajperista, autobombi ili bombi kućne izrade koje su neizravno ili izravno usmrtile ili ranile civile”, navodi HRW u izvješću.
Džihadisti opravdavaju svoja zlodjela objašnjenjem da su se njihove žrtve “odbile povinovati naređenjima IS-a da ih slijede u povlačenju prema zonama smještenima na zapadu Mosula a koje skupina još uvijek kontrolira”.
Grad je posljednje uporište IS-a u Iraku i posebno im je važan jer je iz velike džamije u središtu njihov šef Abu Bakr al-Bagdadi najavio uvođenje “kalifata” u ljeto 2014.