Aktualno, Nekategorizirano

Humanitarna akcija “Želim život” i koncert 17. prosinca

Humanitarna akcija “Želim život” nastavlja se u prosincu, 16 godina od preranog odlaska Ane Rukavine, a središnji događaj, odnosno veliki koncert, održat će se na Novoj TV, u subotu, 17. prosinca, u 20,15 sati, izvijestili su iz Zaklade “Ana Rukavina”.

Organizatori su najavili da će na koncertu nastupiti najveće hrvatske glazbene zvijezde: Severina, Gibonni i Prljavo kazalište koji će svojim pjesmama proširiti predbožićnu čaroliju te u doba darivanja i veselja ugrijati srca gledatelja.

Akcijom, koja počinje dolaskom prosinca, žele se prikupiti novčana sredstava za proširenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija, kao i financiranje projekata kojima je svrha istraživanje novih mogućnosti liječenja malignih bolesti.

“Prije 16 godina, Ana je s nekolicinom prijatelja i volontera, entuzijasta, iz bolničke sobe planirala koncert koji je trebao pružiti nadu za život njoj i svima koji su se našli u sličnoj situaciji. Ana, nažalost, koncert nije dočekala, napustila nas je tog tužnog nedjeljnog jutra u studenome, ali njenu viziju smo nastavili svi zajedno”, rekla je upraviteljica Zaklade Ana Rukavina, Marija Rukavina te zahvalila ljudima dobra srca koji su uz Zakladu sve ove godine i spremni su svojim doprinosom uljepšati tuđe živote.

Mlada novinarka Ana Rukavina umrla je na današnji dan 2006., a svojim emotivnim pismom ganula i ujedinila cijelu Hrvatsku.

Zahvaljujući Zakladi Ana Rukavina omogućeno je proširenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te osnivanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina u sklopu KBC-a Zagreb, čime je dosad transplantaciju za spas života dobilo 159 osoba.

U Hrvatski registar DDKMS od početka djelovanja Zaklade upisano je više od 62 453 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te je organizirano više od 445 akcija upisa u Hrvatski registar. To Hrvatsku, prema izvješću Svjetskog registra iz 2014., čini 11. državom u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika te 8. u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika.

Zaklada je omogućila i stručno usavršavanje mladim liječnicima te je dosad osmero liječnika iz Hrvatske dobilo priliku razvijati se na najboljim svjetskim klinikama u području hematologije i pedijatrije kako bi po povratku mogli pomoći pacijentima u domovini, stoji u priopćenju. (Hina)