Aktivizam, Nekategorizirano

Impuls tišine: Cirkuske i plesne radionice za gluhe i nagluhe osobe u splitskom Domu mladih

Udruga Cirkus Kolektiv, koja se bavi razvojem suvremenog cirkusa i drugih izvedbenih umjetnosti na području Splita i Hrvatske, najavljuje novi program namijenjen gluhim i nagluhim osobama. Program se zove ‘Impuls tišine’, a održat će ga dvoje mentora – cirkuska umjetnica Ivana Dužanec i plesač Julien Rossin koji su korisnici internacionalnog i hrvatskog znakovnog jezika i pedagozi s lingvističkom pozadinom.

Program se sastoji od plesnih i cirkuskih radionica koje će se održavati na znakovnom jeziku, u trajanju 3 sata na dan kroz period od 6 dana, koje su besplatne za sudionike. Dobrodošli su svi zainteresirani stariji od 15 godina, a gornje dobne granice nema. Na radionicama će se učiti suvremeni ples, hip hop, ples na svili i žongliranje. Vrlo bitno je naglasiti da se radi u atmosferi igre i istraživanja i da sudionici biraju ono što im se sviđa i nisu obvezni raditi disciplinu u kojoj se ne osjećaju ugodno. U radu će se koristiti razne nekompetitivne igre korporalne ekspresije i fizičkog teatra u kojima se sudionici mogu opustiti, zabaviti i naučiti nove načine prenošenja znanja. Radionica nije ograničena samo na gluhe i nagluhe osobe već je otvorena i za čujuće umjetnike iz bilo kojeg izvedbenog područja – cirkusa, plesa, glume…

Projekt za cilj ima približiti cirkuske vještine, plesne tehnike i umjetničku kreaciju mladima i odraslima iz zajednice Gluhih. Govor tijela i neverbalna komunikacija su prirodni gluhoj osobi i ta prednost se može iskoristiti u umjetničkom izričaju. Cilj je prenijeti znanje cirkuskih vještina za koje nije potrebno osjetilo sluha te zbog toga ne postoji ograničenje u razvijanju cirkuske vještine. U slučaju plesa navikli smo da pokret dolazi od slušanja glazbe, a na ovoj radionici će se istraživati ostali načini percipiranja ritma i glazbe kao što su: vizualna glazba, vibracije i senzacije koje dolaze iz tijela koje će se koristiti kao osnova za pokret i ples.

Termini:
26.-31.10.2020.
17:00 do 20:00
u Beton kinu i na Maloj sceni Doma mladih

Cilj je također promocija znakovnog jezika kao ravnopravnog ostalim govornim jezicima.

Termini i više informacija na linku: https://www.facebook.com/events/645125262980986

Prijave se vrše putem obrasca: https://forms.gle/frPNm5Zme1wBdfsd8