Aktualno, Nekategorizirano

Zagreb: 28. lipnja održat će se smotra znakovnog jezika ZnakoFest

foto HINA / Info zona
foto HINA / Info zona

U sklopu Međunarodnog tjedna Helen Keller, tjedna svjesnosti o gluhosljepoći, 28. lipnja će se održati 15. nacionalna smotra znakovnog jezika ZnakoFest 2018., koja promiče posebnosti znakovnog jezika i njegove lingvističke i kulturne vrijednosti, najavio je u četvrtak Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir.

Na ZnakoFestu će se polaznici Dodirova tečaja natjecati u poznavanju znakovnog jezika, a uz izvorne govornike znakovnog jezika iz cijele Hrvatske bit će prikazane priče, pjesme i skečevi na znakovnom jeziku, stoji u priopćenju.

Savez Dodir već dvadeset godina organizira i provodi tečajeve znakovnog jezika za polaznike svih dobnih skupina, promičući suradnju zajednice gluhoslijepih i gluhih osoba s čujućima. Time se želi osvijestiti važnost učenja hrvatskoga znakovnog jezika i ostalih sustava komunikacije gluhoslijepih i gluhih osoba te važnost njihove inkluzije u zajednicu, dodaje se.

Zabilježimo zajedno kulturnu baštinu hrvatskoga znakovnog jezika, osvijestimo zapreke u komunikaciji s kojima se susreću gluhoslijepe i gluhe osobe i zajedno ih počnimo otklanjati, poručili su članovi udruge Dodir.

Obilježavanjem Međunarodnog tjedna Helen Keller, zadnjeg tjedna u lipnju, želi se skrenuti pozornost na gluhosljepoću, gluhoslijepe osobe i način njihova života. (Hina)