Hrvatska, Nekategorizirano

Foto: U Zagrebu održana “Šetnja Hellen Keller”

Foto Hina Dario GRZELJ
Foto Hina Dario GRZELJ

Zagreb se u srijedu pridružio obilježavanju Međunarodnog tjedna Hellen Keller – tjedna svjesnosti o gluhosljepoći, tradicionalnom povorkom “Šetnja Hellen Keller” koja je na tridesetak minuta u šetnji središtem glavnog grada ujedinila brojne građane u inicijativi kojoj je cilj upozoriti društvo na postojanje gluhoslijepih osoba i na probleme s kojima se suočavaju.

Međunarodni tjedan Hellen Keller obilježava se već više od trideset godina diljem svijeta svake godine koncem lipnja, a ime je dobio po gluhoslijepoj američkoj spisateljici koja se neumorno i bez odustajanja borila da svijetu dokaže da je njezina gluhosljepoća ne sprečava, već joj daje snage za život.

U Hrvatskoj manifestaciju organizira Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir, čija je voditeljica ureda Ivana Zima istaknula kako je cilj Tjedna jačanje svjesnosti o gluhosljepoći kao dvostrukom senzoričkom oštećenju – istodobnom oštećenju sluha i vida – koji u Hrvatskoj trenutno pogađa oko 1400 osoba.

“Događanjima tijekom Tjedna najviše nastojimo raditi na osvještavanju javnosti o postojanju osoba koje su često, zbog nemogućnosti komunikacije jer ne mogu niti primati niti davati informacije, izolirane i isključene ne samo iz šire društvene zajednice, već i unutar vlastitih obitelji”, rekla je Zima.

Središnji događaj manifestacije je “Šetnja Hellen Keller”, simbolička crveno-bijela povorka središtem grada, prema bojama štapa gluhoslijepih osoba, a ono što se posebno želi njome naglasiti je da te osobe ne žele postati dio društva, već da one to jesu, napomenula je.

“Posebno se koncentriramo na njihove pozitivne priče i na to što one usprkos svojim oštećenjima mogu, te na koji način onime što rade mogu i žele doprinose našoj zajednici”, istaknula je Zima.

Iako je Hrvatska još 2007. godine kao treća država u svijetu potpisala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, gluhoslijepe osobe se i dalje susreću s brojnim preprekama u ostvarivanju ljudskih prava te s predrasudama i nerazumijevanjem javnosti.

Tako je u Hrvatskoj trenutno šestero gluhoslijepe, gluhe ili nagluhe djece koja nemaju pravo na prevoditelja u vrtiću, čime im je već u najranijoj dobi uskraćena komunikacija, upozorila je.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je kako su gluhoslijepe osobe u mnogim segmentima društva još uvijek u nepovoljnijem položaju, od prava na obrazovanje, na pristup informacijama, do problema vezanih za prevoditelje, jer koliko god je podrška osigurana, i dalje je nedovoljna.

“Sustav mora naći načina u zakonodavnom okviru da prepozna njihove potrebe. Sluha za nas ima, ali i dalje postoje određene zapreke koje nisu dovoljno jasne i uvijek se tiču financijskih ograničenja, što mi ne prihvaćamo, jer svi imaju pravo na život kao i drugi, a da bi to mogli ostvariti potrebna nam je podrška”, poručila je.

Povorka je krenula nešto iza 18 sati kod Glazbenog paviljona na Zrinjevcu, a sudionici, njih oko 150, prošetali su uz pratnju bubnjeva Praškom, preko Trga bana Jelačića, Margaretskom ulicom do Cvjetnog trga, te Teslinom natrag. Nosili su majice s natpisima “Gluhoslijepi su mrak” i transparentne kojima su poručivali “Imamo pravo na komunikaciju” i “Sami možemo tako malo, a zajedno tako mnogo”.

Uoči početka šetnje, okupljenima se obratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Istaknuo je kako barem jedan dan u godini moramo naći vremena i empatije prema ljudima kojima je potrebna pomoć, svim potrebitima i ljudima s invaliditetom, a posebno gluhoslijepim osobama.

“Zagreb ima otvorena vrata a Zagrepčani veliko srce da pomažu onima koji su u potrebi i da budu solidarni, a ovo je naša prilika da damo prinos i uključimo te ljude ravnopravno u život naše zajednice”, poručio je.

Međunarodni Tjedan Heller Keller ove se godine obilježava od 26. lipnja do 2. srpnja a obuhvaća i smotre polaznika tečaja hrvatskoga znakovnog jezika u Splitu, Osijeku, Zagrebu, Vinkovcima i Varaždinu, a “Šetnja Hellen Keller” održat će se u petak i u Splitu.

Zagrebačkoj je šetnji prethodio cjelodnevni program male škole znakovnog jezika, likovnih radionica, glazbeno-scenskog programa te raznih prikaza mogućnosti i dostignuća gluhoslijepih osoba, a edukativne radionice “Budi ja!” svim su zainteresiranima omogućile da, uz pomoć simulatora gluhosljepoće, na nekoliko minuta pokušaju osjetiti kako je to biti gluhoslijepa osoba.