Nekategorizirano, Stajališta

Inicijativa mladih za ljudska prava protiv ulice stožernom generalu Janku Bobetku

Na fotografiji Nikola Puharić, koordinator programa pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava, foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
Na fotografiji Nikola Puharić, koordinator programa pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava, foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Inicijativa mladih za ljudska prava u utorak je u proceduru zagrebačke Gradske skupštine uputila prijedlog imenovanja “Ulice Josipa Reihl-Kira” u zagrebačkom naselju Podrbrežje umjesto planiranog imenovanja “Ulice stožernog generala Janka Bobetka“.

Koordinator programa pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava Nikola Puharić kontroverznim je ocijenio prijedlog Hrvatskog generalskog zbora da stožerni general Janko Bobetko dobije svoju ulicu jer, kako je rekao, radi se o osobi optuženoj za ratne zločine pred Haškim sudom.

Također, Bobetko je po nepravomoćnoj presudi iz 2013. godine “prokazan kao sudionik udruženog zločinačkog poduhvata”, rekao je.

“Smatramo da bi bilo koja ulica u Zagrebu ili Hrvatskoj nosila njegovo ime to bilo vrlo loše za kulturu sjećanja općenito. Ulica, koja je namijenjena da nosi ime generala Bobetka, trebala bi nositi ime Josipa Reihla-Kira“, istaknuo je.

Podsjetio je i da je Reihl-Kir bio hrvatski policajac koji je snažno radio na pomirenju sukobljenih strana u sukobima 1990-tih. Puharić je kazao i da bi, ako bi ulica nosila Kirovo ime, to prenijelo vrijednosti mira, tolerancije i pomirenja što je, poručio je, i poruka mladima da je važno raditi na tim vrijednostima.

“Ime osobe Reihl-Kira ponosno može stajati na bilo kojoj ulici u Zagrebu”, kazao je Puharić.