Inicijative, Nekategorizirano, Stajališta

Inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom traži donošenje Pravilnika o pomoćnicima u nastavi

fah

Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom poslala je u srijedu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću jer još nije usvojen Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i komunikacijskim posrednicima, čije je donošenje definirano Nacionalnom strategijom izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Iz inicijative ističu kako trenutno u Hrvatskoj radi više tisuća pomoćnika u nastavi, a pravilnik o njihovu radu, koji im se uređuje status i financiranje, još uvijek nije donesen. Zbog toga se kod djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja svake godine javlja nesigurnost.

Pravilnik je prvi put na javnoj raspravi bio još početkom 2015. godine te je do danas prošao tri javne rasprave, čiji rezultati nikada nisu objavljeni, stoji u pismu.

Nakon zadnje javne rasprave, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) trebalo je u srpnju 2018. godine izvijestiti javnost o rezultatima e-savjetovanja, no to još nije učinilo.

Inicijativa podsjeća kako je donošenje Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i komunikacijskim posrednicima određeno u Nacionalnoj strategiji za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine.

Tvrde kako su do sada iscrpili sve mogućnosti apeliranja na MZO pa se zbog toga obraćaju Plenkoviću i nadaju da će se on osobno zauzeti da se pravilnik donese.