Aktivizam, Nekategorizirano

Ispred šibenske bolnice na zidu ispisano “Moje tijelo, moj izbor”

Poruka "Moje tijelo, moj izbor" ispisana je u ponedjeljak navečer na zidu ispred šibenske bolnice, gdje aktivisti iz molitvene zajednice "40 dana za život" mole protiv pobačaja, a za natpis su, kako su Hini potvrdili iz organizacije Antifa Šibenik, zaslužni iz Antifašističke fronte žena. foto HINA/ ua
Za natpis su, kako su Hini potvrdili iz organizacije Antifa Šibenik, zaslužni iz Antifašističke fronte žena. foto HINA/ ua

Poruka “Moje tijelo, moj izbor” ispisana je u ponedjeljak navečer na zidu ispred šibenske bolnice, gdje aktivisti iz molitvene zajednice “40 dana za život” mole protiv pobačaja, a za natpis su, kako su Hini potvrdili iz organizacije Antifa Šibenik, zaslužni iz Antifašističke fronte žena.

Žene koje u utorak mole ispred bolnice nisu htjele komentirati natpis, rekavši kako im nitko ništa loše nije napravio. “Vi radite svoj posao, a mi se ovdje molimo”, izjavile su žene novinarima i nastavile s molitvom protiv pobačaja.

Aktivisti Molitvene inicijative “40 dana za život” već tjednima se okupljaju ispred bolnica u hrvatskim gradovima, a dio javnosti osudio je taj njihov postupak, zamjerajući im da ženama narušavaju privatnost te im otežavaju ionako tešku odluku o pobačaju.

To je eskaliralo nakon što su aktivistice te inicijative doznale za ženu koja je došla napraviti pobačaj u vukovarsku bolnicu, te se o tome javno dopisivale na Facebooku.

U Šibeniku su aktivistice te inicijative pred bolnicom napale novinara Radio Ritma Valerija Baranovića te mu istrgnule mikrofon iz ruke.

Policija je prvotno utvrdila da nema elemenata prekršaja, no naknadno je, nakon konzultacija s Državnim odvjetništvom, utvrdila da je počinjen prekršaj.