Aktivizam, Nekategorizirano

Iz Kratke baze 25 FPS-a – Psihoaktivisti

26815134_1709692312448938_4660925702267467812_nU želji za proširenjem stvarnosti filmaši posežu za psihoaktivnim tvarima, prepuštaju se magijskim obredima, tragaju za sekularnom duhovnošću. ‘Kako usložnjavati zbilju, kako rastezati granice percepcije mentalnim i filmskim sredstvima?’ 18. siječnja, od 19,30 sati, na Kratkim slikama u MM centru gledaju se tri filma, tri rekonstrukcije s biografskim i autobiografskim efektima. Ulaz je, kao i uvijek, besplatan!

Američki medijski umjetnik, filmaš i kustos prominentne međunarodne karijere, Ben Russell, u filmu Trypps #7 (Badlands) na svoj specifičan način istražuje mogućnosti filma kao prostora za transcendentalno kroz poimanje romantičarske uzvišenosti, fenomenološkog iskustva i sekularne duhovnosti.

Francuski autori mlađe generacije, Fabien Rennet i Julien Louvet, u Matkormanu donose dokumentarnu rekonstrukciju zapanjujuće priče o francuskom magu Matkormanu, koji je sa svojim sljedbenicima uspio transmutirati materiju kipa majke-božice koji je progovarao i predviđao budućnost, te o misterioznom slučaju navodnog nestanka alkemičareve djece, višegodišnjoj potrazi i sudskoj optužbi za nestanak vlastite djece.

Lažni raj, prvi dio trilogije Nužničko gnojivo (Night soil), vrhovne svećenice anti-selfie pokreta, nizozemske umjetnice Melanie Bonajo govori o suvremenim trendovima otpora kapitalizmu kroz sistemski ilegalne prakse. Bavi se učinkom ayahuasce, amazonske biljke s psihodeličnim svojstvima, kroz niz svjedočanstava protagonista koje autorica kombinira s osobnim iskustvom korištenja tog halucinogena kao lijeka u eklektičnom i pomalo suludom vizualnom imaginariju.

Kratke slike projekt su posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Program 18. siječnja dio je programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a fokusirane na suvremeni kratkometražni film.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite ovdje ili na Facebooku.

Izvor: HAVC