Aktualno, Nekategorizirano

25FPS: Program “Žiri predstavlja” s klasicima eksperimentalnog i inovativnog filma

Foto: 25 FPS
Foto: 25 FPS

Program “Žiri predstavlja” Festivala 25 FPS, koji počinje 27. rujna u Zagrebu, prikazat će na velikom platnu Kina Studentskog centra klasike eksperimentalnog i inovativnog filma.

U različitim programima prikazat će se 45 kratkometražnih, nezavisnih i nekomercijalnih filmova koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja, a za glavne nagrade natjecat će se njih 26.

Najbolje filmove 14. izdanja birat će tročlani žiri- američka videoumjetnica Jesse McLean, finski umjetnik Mika Taanila te programski koordinator zagrebačkog Multimedijalnog instituta i direktor Human Rights Film Festivala, Petar Milat.

Svaki od njih dodjeljuje zaseban Grand prix, a sebe publici predstavlja posebnim programom koji se proteklih godina afirmirao kao mjesto na kojemu se na velikom platnu i izvornim formatima mogu vidjeti svjetski klasici avangardnog, eksperimentalnog i inovativnog filma.

Petar Milat voditelj je zagrebačkog Multimedijalnog instituta (Mama) izdavača monografije posvećene Tomislavu Gotovcu, koju će 28. rujna na festivalu predstaviti autor knjige, redatelj, scenarist i filmski kritičar Slobodan Šijan, urednici Petar Milat i Diana Nenadić, te filmski kritičar i suradnik na knjizi Greg de Cuir.

Nakon predstavljanja knjige, prikazat će se Gotovčevo strukturalno remek-djelo “Glen Miller I (Srednjoškolsko igralište I)” sa svježe razvijene i još neprikazane kopije u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

Američka autorica Jesse McLean, već poznata publici zagrebačkog festivala, u svojim radovima istražuje načine na koje tehnologija i mediji oblikuju naše svakodnevno iskustvo, žudnje i snove, ne bježeći pritom ni od humora niti od sentimentalnosti.

Kao članica ovogodišnjeg žirija svoj opus stavila je u dijalog s filmskim uzorima, koji uključuju pionire hibridnog filma Arthura Lipsetta i Lillian Schwartz, te suvremene autore Deborah Stratman i Michaela Robinsona. Program “Senzacija života” najavljen je za subotu 29. rujna.

Mika Taanila, suvremeni finski autor koji je posljednjih 15-ak godina nezaobilazno ime na međunarodnoj filmskoj, video i umjetničkoj sceni, predstavit će se u dva programa.

Prvi, “Žiri predstavlja: Pomračeni svijet”, 30. rujna donosi šest filmova u kojima Taanila “domišljato i predano istražuje floru i faunu tehnološki pomračenog svijeta”, a kasnije isti dan će s finskim glam rockerima Circle zauzeti pozornicu Teatra &td i izvesti SSEENNSSEESS, eksplozivni hibrid rock-opere i proširenog kina.

Festival 25 FPS održat će se od 27. do 30. rujna u Zagrebu, od 2. do 3. listopada u Rijeci te 5. listopada u Ljubljani.