Aktualno, Nekategorizirano

Izložba ‘Okoliš sjećanja – umjetnost protiv represije’ u Dubrovniku

Izložba ‘Okoliš sjećanja – umjetnost protiv represije’ bit će postavljena na dvije lokacije: Art radionica Lazareti – ( Lazareti-lađa X ) 9. rujna, u 20 sati i Muzej crvene povijesti – ( Gruž-TUP ) 10. rujna, u 20 sati.

Otvorenje u ARL je u četvrtak 9. 9. u 20 h, a u Muzeju Crvene povijesti u petak 10. 9. u 20 h.

OKOLIŠ SJEĆANJA – UMJETNOST PROTIV REPRESIJE

otvorenje izložbe:
9.9. U 20 H – Art radionica Lazareti
10.9. U 20 H – Muzej crvene povijesti
izložba se može pogledati do 24.9.2021.

Projekt OKOLIŠ SJEĆANJA – umjetnost protiv represije započet je 2016. godine i u njemu je do danas sudjelovalo pedesetak suvremenih umjetnika iz zemlje i inozemstva.

Kontroverzna povijest Golog otoka i Svetog Grgura počela je kada je Jugoslavija 1948. godine izbačena iz lnformbiroa i kada je prekinula sve veze s SSSR-om. Otoci su se počeli koristiti kao koncentracijski logori za osobe optužene kao simpatizere ili špijune istočnoga bloka. Nakon zatvaranja 1956. godine logor je postao zatvorom za maloljetne delikvente, kriminalce i političke zatvorenike. Danas je u ruševnom stanju i potpuno prepušten zaboravu.

Umjetničke aktivnosti na Golom otoku i Svetom Grguru dotiču se te složene i traumatične teme na društveno relevantan ali ne ispolitiziran način, s fokusom na kulturnu kritiku i umjetnički izraz kroz video, fotografije, instalacije i performanse.

Izložba šalje poruku da je najbolje dostojanstveno i kroz umjetničko izražavanje pamtiti sve žrtve i tako progovoriti o represiji koja je kažnjenicima bila svakodnevnica. Ova manifestacija ima namjeru sugerirati buduće definiranje sadržaja zaštićenog područja Goli otok i razradu postava mogućeg memorijalnog centra na Golom otoku u dijelu koji će se odnositi na suvremenu umjetnost.

Izložba se sastoji od radova umjetnika koji su nakon posjete logoru na Golom otoku u periodu od 2016. do 2020., kao reakciju na viđeno izveli svoj umjetnički rad.

Umjetnici su svojim radovima, performansima i instalacijama in situ poslali poruku da mjesta na kojima su počinjeni zloćini trebaju postati mjesta sjećanja, učenja i pamćenja.

Više informacija o projektu OVDJE.